Kurdin kanssa keittiössä

Parhaiden reseptien metsästystä Lähi-idästä. Myös vegaanisia ja vehnättömiä leivonnaisia.

Search

Maamoul - Vegaaniset arabialaiset taateli- tai pähkinäkeksit


Maamoul (ma'moul, mamul, maamul) on arabilainen täytekeksi. Täytteenä on yleensä taateleita, saksanpähkinöitä tai pistaasipähkinöitä, joskus myös manteleita tai viikunoita.

Maamoul kekseissä käytetään mausteena mahlabia, joka on tehty veikselinkirsikan siemenistä. Mauste sisältää kumariinia, joka säännöllisesti nautittuna on maksalle myrkyllinen. Mahlabia löytää itämaisista kaupoista, mutta sen voi korvata kardemummalla jos haluaa.

Maamoul kekseissä käytetään joko hienoja tai karkeita mannasuurimoja tai molempia. Kokeilin kuitenkin käyttää pelkästään karkeita mannasuurimoja, mutta en oikein pitänyt lopputuloksesta. Vehnäjauhoja jouduin myös lisäämään enemmän kuin ohjeessa luki. Karkean mannasuurimon rakeet myös tuntuivat suussa, joten suosittelen ennemmin hienojen mannasuurimojen käyttöä. Perus marketeissa mannasuurimot ovat ilmeisesti karkeampaa laatua, mutta itämäisistä kaupoista löytyy jopa kolmea eri karkeutta.

Voit muotoilla keksit käyttämällä puista tai muovista muottia (samanlainen kuin kulicha muotti) tai muotoilla ne käsin. Maamoul keksit muistuttavatkin täytteen osalta kulichoja (irakilainen keksi), mutta maku on kuitenkin erilainen.

Taikinaa seisotetaan 2-3 tuntia, joten ei ole kovin nopea valmistaa. Olisi ollut myös yksi ohje, jossa oli 7-12 tunnin seisotus. Taikina on kuitenkin nopea valmistaa, joten se on helppo tehdä jossain välissä iltaa ja jatkaa myöhemmin, kunhan lapsi on nukahtanut.

Joistakin reseptien raaka-aineista saa enemmän tietoa klikkaamalla ko. linkkiä (huom. päivitän listaa pikkuhiljaa, joten osasta puuttuu edelleen tietoja).

Maamoul - Vegaaniset taateli- tai pähkinäkeksit

n. 30 kpl

Taikina
2 ¼ kuppia (5,4 dl) hienoja mannasuurimoja
1 kuppi (2,4 dl) vehnäjauhoja
½ kuppia (1,2 dl) sokeria
1 tl mahlab tai kardemummaa
1 tl leivinjauhetta
½ tl soodaa
¼ tl suolaa
1 kuppi (n. 200 g) sulatettua margariinia (maidoton)
½ kuppia maitoa tai kauramaitoa
2-4 rkl ruusuvettä tai appelsiininkukkavettä

Pähkinätäyte
1 kuppi (2,4 dl) rouhittuja saksanpähkinöitä tai pistaasipähkinöitä (suolaton)
¼ kuppia (0,6 dl) sokeria
1 ½ tl kanelia
ripaus muskottipähkinää
ripaus maustepippuria

Taatelitäyte
n. 40 kpl tuoreita taateleita

Koristeeksi
Tomusokeria

Sekoita kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe ja sooda. Lisää mannasuurimot, sokeri, suola ja kardemumma/mahlab ja sekoita hyvin. Sekoita joukkoon sulatettu ja jäähtynyt margariini. Lisää joukkoon kiehuva (kaura)maito ja sekoita hyvin.

Vaivaa taikinaa käsin noin minuutin ajan. Voit puolittaa taikinan tässä vaiheessa ja lisätä toiseen appelsiinikukkaveden ja toiseen ruusuveden. Vaivaa vielä hetki. Peitä taikina muovilla ja anna seistä huoneenlämmössä 2-3 tuntia.

Valmista täyte/täytteet. Sekoita pähkinät ja mausteet monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi. Poista taateleista kivet (tarkista ettei ole matoja) ja sekoita tasaiseksi massaksi lusikalla tai monitoimikoneessa.

Ota taikinasta sopivan kokoisia paloja ja pyöritä palloksi (halk. n. 4 cm). Muotoile pallosta kuppi ja lisää täytettä ja nipistele pallo kiinni. Pyörittele vielä käsissä. Litistä palloa hieman ja aseta leivinpaperille. Voit painella veitsen tylsällä puolella litistettyyn palloon koristeita. Tai voit käyttää muottia (kuva alla).

Kuvassa kulichan muotoilu muotilla, maamoulit tehdään vastaavasti.
Paista maamouleja 175 asteessa ensin 10 minuuttia uunin alaosassa ja sitten 3-5 minuuttia uunin yläosassa. Anna jäähtyä hyvin ja koristele tomusokerilla.

Vinkki

Yleensä ruusuveden kanssa käytetään pähkinätäytettä ja appelsiininkukkaveden kanssa taatelitäytteen.

Lähde: alkuperäinen resepti, mahlab

4 kommenttia

  1. Enpä oo ennen kuullutkaan tällaisista kekseistä, kuulostavat herkullisilta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ihmeessä kokeilla :) Suosittelen varsinkin taatelitäytettä :)

      Poista
  2. Taikina valmis ja "kohoamassa". Katsotaan mitä tästä tulee. :)

    VastaaPoista