Kurdin kanssa keittiössä

Parhaiden reseptien metsästystä Lähi-idästä. Myös vegaanisia ja vehnättömiä leivonnaisia.

Search

L - O

L

Labanok (puolikas keltainen herne)
Kuorittu puolikas herne ei vaadi liottamista, kypsymisaika noin 45 min. Käytetään riisin koristeena. Lähde.

Itämaiset kaupat: 2,5 e/kg
Isot marketit:

Lampaanjauheliha
Itämaiset kaupat: Pakasteena 8 e/kg 
Isot marketit:

Lampaanliha
Itämaiset kaupat: Lampaan eri osia tuoreena tai pakasteena.
Isot marketit:

Lehtipersilja eli silopersilja
Sileälehtistä persiljaa käytetään kuten perinteistäkin persiljaa, mutta sen maku on perinteistä kähäräsiskoaan vahvempi ja syvempi. Se sopii hyvin yhteen muun muassa mintun, sipulin, ruohosipulin ja valkosipulin kanssa. Monissa resepteissä lehtipersilja sopii hyvin korvaamaan korianteria, ja on toki sille mainio kumppani. Lehtipersilja ei kestä yhtä hyvin pakastusta kuin kähärä, mutta sitä voi halutessaan kuivata talteen. Lähde.

Itämaiset kaupat: Tuoreena 2 e/nippu
Isot marketit:

Linssit (punaiset)
Linssien puolesta puhuu se, että ne ovat terveellisiä ja edullisia. Niillä voi hyvin korvata osan viikoittaisesta liha-annoksesta. Linssit ovat proteiinipommeja, joissa on enemmän proteiinia kuin esimerkiksi kikherneissä. Linssejä ei ole pakko liottaa, vaan pelkkä huuhteleminen riittää. Linsseissä on lisäksi kuituja sekä sydän- ja verisuonitaudeilta suojaavia antioksidantteja.
Keitettyinä linssit säilyvät jääkaapissa kolmisen päivää. Lähde.

Itämaiset kaupat: 2,5-3 e/kg
Isot marketit: 3,5-5,5 e /kg

Mahlab eli veikselinkirsikka
Veikselinkirsikka on Prunus-sukuun kuuluva ruusukasvi. Se on peräisin Turkista ja Lähi-idästä. Veikselinkirsikan siemenestä valmistetaan mahlebi-nimistä maustetta, jota käytetään edelleen näillä alueilla. Mauste sisältää kumariinia, joka säännöllisesti nautittuna on maksalle myrkyllinen. Lähde.

Itämaiset kaupat:
Isot marketit:

Mangoldi eli lehtijuurikas
Mangoldi on ikivanha viljelykasvi. Sitä on kasvatettu ainakin 7000 vuotta Persiassa ja Välimeren seuduilla. Mangoldit ovat sokerijuurikkaan ja punajuuren muunnoksia. Mangoldin lehtiruusuke muodostuu leveäruotisista lehdistä, jotka ovat poimullisia ja kiiltäviä. Sen lehtiruodit ovat paksuja, väriltään hopeanvalkoisia tai vaaleanvihreitä. Lajikkeet voidaan jaotella lehti- ja ruotimangoldeihin. Jälkimmäistä käytetään lehtiruoti. Lehtimangoldista käytetään sekä lehti että lehtiruoti. Mangoldin lehtiruoti voi olla valkoinen, keltainen, vaalean- tai purppuranpunainen, punainen tai kermankeltainen. Mangoldi kerää solukkoonsa nitraattia, joten sitä ei pidä syöttää alle 1v lapsille. Mangoldin lehti käytetään pinaatin tavoin keittoihin, patoihin, piiraisiin ja muhennoksiin sekä dolmaan. Tuoreita lehtiä voi myös silputa salaatteihin. Pelkkiä mangoldin lehtiruoteja voi käyttää parsan tavoin sellaisenaan keitettynä tai gratinoituna. Mangoldi ei säily pitkiä aikoja. Sitä säilytetään kylmässä, +2 - +5 asteessa muovipussin sisällä. Lähde. Ei oikein sovellu pakastamiseen tuoreena, maku ja ulkonäkö muuttuu.

Itämaiset kaupat: Tuoreena 4-6 e/kg.
Isot marketit:
Tori: Olen nähnyt pari kertaa myytävänä, mutta lehdet ovat aika pieniä.

Mannasuurimo (eng. semolina)
Mannasuurimot (vehnäsuurimot) ovat viljavalmiste. Mannasuurimot valmistetaan erottamalla vehnänjauhatuksen yhteydessä karkeat ydinrakeet mannasuurimoiksi. Niitä käytetään yleisimmin puurojen, vellien ja erilaisten jälkiruokien valmistukseen tai leivonnaisten kuohkeuttamisessa. Ne on säilytettävä kuivassa ja viileässä, suojassa voimakkailta hajuilta. Mannasuurimoiden keittoaika vaihtelee tyypeittäin ja on keskimäärin 5–10 minuuttia.

Itämaiset kaupat: Myydään kolmea eri karkeutta. n. 2,5 e/kg
Isot marketit: Myynnissä vain karkeita mannaryynejä. 1,5 e/kg

Minttu
Itämaiset kaupat: Tuoreena 1,5 e/nippu
Isot marketit:

Mustakuminan siemenet (Ryytineito, Nigella sativa)
Käytetään naan-leivän mausteena.

Itämaiset kaupat:
Isot marketit:
Nettikaupat ym.: 21-90 e/kg 

N

Naan -leipä
Itämaiset kaupat: Erilaisia leipiä. Leipomoista voi saada vielä halvemmin. Esim. Maestro, 1 e/pkt (3 leipää).
Isot marketit: Esim. Maestro, 1,30 e/pkt (3 leipää).

O

Okra
Okra on hieman palkohernettä tai palkopapua muistuttava vihreä kotahedelmä. Se on peräisin tropiikin alueelta, luultavasti Afrikasta tai Aasiasta. Okra kasvaa noin 1,8 metriä korkeaksi. Sen kukat ovat keltaisia, mutta keskusta on punainen. Okra vaatii pitkän ja kuuman kesän menestyäkseen, joten Suomessa sitä ei voi viljellä. Okran hedelmässä on pieniä siemeniä ja tärkkelyspitoista kasvilimaa. Keitettäessä okralima saostaa pataruoat perunajauhojen tapaan. Lähde. Tuoreet okrat pestään hyvin ja leikataan kova kanta pois. Kannattaa käsittelyssä käyttää hanskoja, koska okrat ovat ikävän limaisia ja kädet alkavat kutiamaan.

Itämaiset kaupat: Pakasteena ja tuoreena 9 e/kg
Isot marketit:

Oliiviöljy
Rypsiöljyn voi korvata monessa ruoassa oliiviöljyllä. Oliiviöljy ei sovellu ruokiin, jotka friteerataan.

Itämaiset kaupat:
Isot marketit:
Lidl: Primadonna oliiviöljy (paistamiseen ja muuhun ruoanlaittoon)