Tabbouleh on yksi Lähi-idän suosituimmista salaateista. Tabbouleh salaatti on yksinkertainen salaatti, jossa vihannekset on pilkottu hyvin pieniksi.
Lisäksi tuoretta persiljaa on paljon. Tabbouleh salaatin idea on kuitenkin salaatti, jossa on bulguria eikä toisin päin. Bulgur ei ole siis pääaines.
Perinteisesti tabbouleh salaatissa ei ole kurkkua. Monessa ohjeessa sitä kuitenkin tuntuu olevan. Parhaiten sopivat ohut kuoriset ja siemenettömät kurkut. Jos käytät kurkkua jossa siemeniä, poista ne ensin.
Lehtipersilja saa ostettua isoja nippuja itämaisista kaupoista. Perusmarkettien persilja on pienissä ruukuissa ja varret ovat myös heikompia kuin itämaisissa kaupoissa (tosin ei varsia käytetä).
Voit maustaa salaatin ihan vain suolalla ja mustapippurilla. Tai lisätä muitakin mausteita maun mukaan. Itse laitoin lisäksi korianteria ja inkivääriä.
Tabbouleh
½ kuppia (reilu 1 dl) hienoa bulguria3 rkl oliiviöljyä
1 kuppi (2,4 dl) kiehuvaa vettä
1-2 kuppia (2 ½ - 5 dl) hienosti pilkottua tuoretta lehtipersiljaa (ei varsia)
½ kuppia (reilu 1 dl) hienoksi pilkottua tuoretta minttua (ei varsia)
n. 200 g luumutomaatteja
1 kurkku
1 sipuli
3-4 rkl tuoretta sitruunamehua / limenmehua
Mausteet (maun mukaan)
¾ tl suolaa
¼ tl mustapippurijauhetta
½ tl kuivattua korianteria
¼ tl inkiväärijauhetta
½ tl kanelia
¼ tl neilikkaa
½ tl maustepippuria
Laita kuumuutta kestävään astiaan bulgur ja 1 rkl oliiviöljyä. Kaada päälle kiehuva vesi. Peitä asti tiukasti ja anna seisoa 15 minuuttia (jos käytät karkeampaa bulguria, seisotusaika on pidempi).
Kuori kurkku ja ota keskiosa pois, jos haluat. Kuori sipuli. Pilko kurkku, tomaatit, sipuli ja yrtit pieniksi paloiksi. Laita pilkotut tomaatit siivilään, jotta ylimäärä nestettä valuu pois.
Siivilöi ylimäärä vettä pois bulgurin joukosta ja siirrä se takaisin astiaan. Sekoita joukkoon vihannekset, yrtit, 2 rkl oliiviöljyä sekä loput aineet maun mukaan.
Laita salaatti jääkaappiin puoleksi tunniksi. Tarjoile tabbouleh salaatti esim. kebabin, falafelien kanssa.
Vinkkejä
Tabbouleh salaatti säilyy jääkaapissa pari päivää hyvin suljetussa astiassa. Salaatista kannattaa kuitenkin valuttaa ylimääräiset nesteet pois ennen säilytystä.Tabbouleh on vielä parempaa seuraavana päivänä syötynä.
Jos käytät karkeampaa bulguria, seisotusaika on pidempi (ainakin 45 min).
Oikean rakenteen saat pilkkomalla vihannekset mahdollisimman pieniksi.
Käytä kiinteitä tomaatteja.
Lähde: alkuperäiset reseptit: 1, 2, 3
Ei kommentteja
Lähetä kommentti