Kurdin kanssa keittiössä

Parhaiden reseptien metsästystä Lähi-idästä. Myös vegaanisia ja vehnättömiä leivonnaisia.

Search

Kulicha - Irakilainen keksi (myös vegaaninen resepti)



Kulichat (kolecha, klecha, kleicha) ovat perinteisiä irakilaisia keksejä. Niitä tarjoillaan yleensä teen kanssa.

Kulichoja on monen muotoisia ja eri täytteillä. Yleisin täyte on taateli. Itse pidän taateli täytteestä eniten. Olen kokeillut myös saksanpähkinä- ja kookoshiutaletäytteillä, mutta en ole saanut niistä tarpeeksi maukkaita. Jokin aika sitten sain vinkin kurdikaverilta käyttää täytteenä myös ruusuvedellä maustettua lokumia. Ei niin makea kuin pelkkä lokum, mutta niin hyvää.

Kurdistanista ostin valmista taatelimassaa (jossa seesaminsiemeniä) ja käytin sitä täytteenä. Valmista taatelimassaa voi löytyä myös joistakin itämaisista kaupoista. Täytteeksi käy kuitenkin ihan hyvin tuoreet taatelit. Kiviä poistaessa kannattaa samalla katsoa, ettei ole matoja. Kerran olen löytänyt yhden madon, joten ei ne kovin yleisiä ole.

Taatelit saa hyvällä monitoimikoneella tasaiseksi massaksi nopeasti, mutta itse sekoitan ihan lusikalla ne muusiksi. Taatelit voi myös keittää pienessä määrässä vettä, jolloin massasta tulee pehmeämpää (ks. täältä). Taateleita on monenlaisia, mielestäni parhaiten kulichoihin soveltuu Fontana -merkkiset taatelit, joita myydään Citymarketeissa sekä itämaisissa kaupoissa (halvempia).

Jos tekee pähkinätäytteellä kannattaa lisätä enemmän sokeria taikinaan sekä täytteeseen.

Lue lopusta myös vinkit voiteluun ilman kananmunaa.

Reseptin vegaanisiin, gluteenittomiin ja sokerittomiin kulichoihin löydät täältä.

Kulicha - Irakilainen keksi

n. 25  kpl (korvapuustin muotoisia)

Taikina
7 dl vehnäjauhoja
1 tl kuivahiivaa
½ tl suolaa
2 rkl sokeria
1 rkl vaniljasokeria tai ½ tl vaniljajauhetta
1 rkl kulichamaustetta + 1 tl kardemummaa (korvaa ½ rkl kanelia, ½ rkl kardemummaa, ¼ tl neilikkaa)
2 rkl seesaminsiemeniä
200 g margariinia (maidoton)
reilu 1 dl vettä

Täyte 1
30-40 kpl tuoreita taateleita (riippuu minkä muotoisia tekee) / valmista taatelimassaa
1-2 rkl seesaminsiemeniä
1 tl kulichamaustetta (korvaa ½ tl kanelia)
½ tl kardemummaa

Täyte 2
saksanpähkinärouhetta / kookoshiutaleita / pistaasipähkinärouhetta / mantelirouhetta
sokeria
(ruusuvettä)

Täyte 3
n. 200 g ruusuvedellä maustettua lokumia

Voiteluun
(2 keltuaista tai 1 kananmuna tai ks. alempaa vinkit voiteluun ilman kananmunaa)

Koristeeksi (vain voideltuun)
seesaminsiemeniä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää margariini ja sekoita murumaiseksi käsin. Lisää vettä vähän kerrallaan ja vaivaa taikina käsin sopivaksi. Anna nousta lämpimässä liinan alla n. 15 min.

Täyte 1: Valmista sillä aikaa täyte. Huuhtele taatelit vedellä. Ota taateleista kivi pois (tarkista, ettei ole matoja) ja sekoita kulhossa tasaiseksi massaksi (tai monitoimikoneella). Lisää seesaminsiemenet ja mausteet Sekoita hyvin.

Täyte 2: Rouhi pähkinät/mantelit ja lisää sokeria. Mausta ruusuvedellä jos haluat.

Täyte 3: Lue ohje alempaa.

Alla 4 erilaista tapaa muotoilla kulichat

1. Korvapuustin muotoinen
Ota osa taikinasta ja kauli se suorakulmioiksi ja levitä taatelimassa päälle. Rullaa ja painele kaulimella litteäksi (n. 2 cm paksuiseksi). Leikkaa terävällä veitsellä paloiksi (n. 3 cm leveitä).

Korvapuustin muotoinen.
Lokum kulicha:
Taputtele käsien välissä lokumit niin litteiksi kuin saat ja asettele kaulitun taikinan päälle. Ei tarvitse laittaa ihan joka kohtaan, kuten alla olevassa kuvassa.

Rullaa ja painele kaulimella litteäksi. Leikkaa terävällä veitsellä paloiksi.
Lokum kulicha.

2. Kulicha muotti
Kauli taikina levyksi ja ota taikinasta paloja pyöreällä muotilla (esim. muki) tai ota taikinasta sopivan kokoisia palloja. Laita täytettä n. 1-2 tl ja nipistele palloksi tai tee pallosta kuppi ja lisää täytettä ja nipistele palloksi. Painele muottiin (ota tarvittaessa ylimääräiset taikinat pois reunoilta). 
Soveltuu taateli- ja pähkinätäytteille.
Muotin käyttäminen.
3. Pitko
Ota osa taikinasta (pienempi kuin golfpallo) ja kauli se suorakulmioiksi (koko n. 15 x 10 cm) ja lisää taatelimassaa keskelle. Taittele reunat keskelle ja käännä päällimmäinen puoli alaspäin ja taputtele litteämmäksi. Tee terävällä veitsellä viillot.
Pieni pitko. Tämän mallin opin mieheni siskolta.
4. Puolikuun muotoinen
Ota osa taikinasta ja kauli se. Ota pyöreällä muotilla (esim. muki, halkaisija 6-7 cm) paloja ja lisää täytettä sopiva määrä. Taita puolikuun malliseksi ja nipistele reunat hyvin kiinni.
Soveltuu taateli- ja pähkinätäytteelle.
Puolikuun muotoinen.
Voitele (jos haluat) ja koristele seesaminsiemenillä. Paista keskitasolla 200 asteessa n. 10-13 min.

Vinkit

Kuivahiiva säilyy jonkin aikaa hyvin suljetussa astiassa.
Keltuaisella tulee kauniimpi väri kulichoihin.
Vegaanisesta versiosta jätä kananmunan voitelu pois ja korvaa se haluamallasi tavalla (ks. alempaa vinkit) tai älä voitele ollenkaan.
Kulicha muotteja (tai nimellä ma'amoul muotti) voi löytää itämaisista kaupoista muovisena tai puisena.
Kulichamaustetta olen nähnyt joissakin itämaisissa kaupoissa.

Nämä ovat parhaimpia taateleita kulichoihin. Toki muutkin käyvät.

Erimallisia taateli kulichoja.

Lokum kulicha


Lähde: lokum kulicha vinkki kurdi kaverilta, resepti, resepti,


Voitelu ilman kananmunaa (lähde): 

1. Öljyn ja soijamaidon sekoitus : 1 osa öljyä ja 1 osa soijamaitoa
2. Vesi–sokeriseos : 1 osa vettä ja 1 osa sokeria. Fariinisokerilla saa hyvää makua kulichaan.
3. Voitele agar-agarilla : 1 tl agar agar jauhetta ja 3 rkl vettä kiehautetaan liedellä tai mikrossa kunnes agar-agar sulaa. Huom. Jäähtyessään hyytyy, joten tee juuri ennen käyttöä.
4. Vaniljasoijavanukas
5. Kaurakerma
6. No egg -valmiste

Muottia käyttäessä kuvio ei tullut hyvin näkyviin, jos ei voidellut. Ilman voitelua kypsän kulichan väri näyttää myös aika samalta kuin raaka taikina. Ja mielestäni makukin oli parempi, jos voiteli kananmunalla. Ja lisäksi jos haluaa koristella keksit seesaminsiemenillä, niin ne pitää voidella joko kananmunalla tai jollain ylläolevalla vaihtoehdolla.



Edit 26.10.18: 
- Lisätty, että voi käyttää myös valmista taatelimassaa.
- Lisätty ohje miten tehdä lokum kulichaa sekä kuvat.

6 kommenttia

  1. Tällä ohjeella onnistui täydellisesti!
    Voisiko saada myös kubba-ohjeen? :)
    Zor supas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että sait onnistumaan :) Olen kerran kubbaa kokeillutkin, mutta pitää vielä testata uudestaan, jotta voin julkaista ohjeen :)

      Poista
  2. Tällä ohjeella tulee erinomaisia myös jos voin vaihtaa rypsiöljyvalmisteeksi eikä laita yhtään sokeria kun taateli tuo makeutta jo tarpeeksi mukaan. Itse käytän 100% natural taatelitahnaa näissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä että noinkin toimii :)
      Joo sokerin voi hyvin kyllä jättää pois kun käyttää taatelia.
      Mäkin käytän nykyään taatelitahnaa kun on paljon helpompi ja nopeampi :)

      Poista
  3. Tämä oli hyvä ohje. Kokeilin pähkinätäytteellä. Olivat oikein maukkaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että maistui :)
      Mäkin olen nyt kokeillut pähkinätäytteellä uudestaan ja kyllä niistä ihan hyviä tuli :D

      Poista