Kurdin kanssa keittiössä

Parhaiden reseptien metsästystä Lähi-idästä. Myös vegaanisia ja vehnättömiä leivonnaisia.

Search

A - D

A

Appelsiininkukkavesi
Appelsiininkukkavesi on pomeranssipuun kukkien nupuista uutettua ja tislattua nestettä, jota käytetään mausteena. Se on tärkeä raaka-aine Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän keittiöissä. Appelsiininkukkavettä käytetään ruusuveden tapaan, yleensä jälkiruokien ja leivonnaisten maustamiseen. Lähde.

Itämaiset kaupat: 1/2 litran pulloissa, 4,5 e/l.
Isot marketit: 100 ml pulloissa, 78 e/l.

Auringonkukansiemenet (kur. gulabarozha)
Auringonkukansiemenet paahdetaan ja suolataan. Ne ovat parhaimmillaan tuoreena. Mustakuoriset ovat parhaimman makuisia (Huom! pussin päällä oleva kuva ei yleensä kerro totuutta). Myydään myös irtomyynnissä. Soveltuu naposteluun teen kanssa.

Itämaiset kaupat: 4,5 e/kg
Puuilo: 8 e/kg

B

Biryanimauste
Mausteseos sisältää kurkumaa, mustapippuria, kanelia, kardemummaa, neilikkaa ja sahramia. Käytetään biryanin maustamiseen, joka on riisiruoka.

Itämaiset kaupat:
Isot marketit:

Bulgur
Bulgur tai bulgurvehnä on vehnästä valmistettuja suurimoita. Bulgur tarkoittaa sananmukaisesti murskattua vehnää, mutta sen valmistusprosessi on monimutkaisempi kuin tavallisen murskatun vehnän: jyvät esikeitetään ja kuivataan tai paahdetaan. Bulguria voidaan käyttää kuskusin ja riisin tapaan. Se on libanonilaisen tabouleh-salaatin ja kibbehin oleellinen raaka-aine. Bulgur sisältää enemmän mineraaleja ja vitamiineja, kuten B-vitamiineja, K-vitamiinia, fosforia, rautaa, mangaania ja proteiinia, kuin vaihtoehtoiset elintarvikkeet riisi, pasta tai kuskus. Lähde.

Itämaiset kaupat: 1,5 e/kg
Isot marketit:

C

Couscous eli kuskus
Couscous tai kotoisemmin kuskus on yleensä durumvehnästä jauhettu ruuan lisuke. Couscous on pohjoisafrikkalaista perinneruokaa ja suosittua erityisesti Marokossa, Tunisiassa ja Algeriassa – Egyptissä couscousia käytetään lähinnä jälkiruoassa. Afrikan ulkopuolella couscousia käytetään eniten Ranskassa, Sisiliassa ja Lähi-idässä, joissa couscousilla on kaikissa vakiintunut paikka paikallisessa ruokakulttuurissa. Couscous valmistetaan pyörittelemällä karkeaa jauhoa, kunnes se muodostaa pieniä ’helmiä’. Syntyneet helmet tai ryynit siivilöidään ja kuivataan. Ennen muinoin työ tehtiin käsiin, nykyisin kuitenkin tehdastyönä. Lähde.

Itämaiset kaupat:
Isot marketit:

D

Dolmamausteseos
Jos dolmamausteseosta ei löydy kaupasta, tilalla voi käyttää seitsemän mausteen seosta (7 baharat). Ks. ohje täältä.

Itämaiset kaupat:
Isot marketit:

Dolmapaprika
Vaaleanvihreä ja hieman pienempi paprika kuin perus paprika. Käytetään dolmassa.

Itämaiset kaupat: Tuoreena 1,7e/6 kpl (4 e/kg)
Isot marketit: