Kurdin kanssa keittiössä

Parhaiden reseptien metsästystä Lähi-idästä. Myös vegaanisia ja vehnättömiä leivonnaisia.

Search

Kaksi tapaa valmistaa hyvää riisiä


Riisi on kurdeille todella tärkeä asia ja se pitää osata valmistaa oikein. Tapoja on monia ja lisäksi riisiä voi myös maustaa ja koristella monella tavalla.

Tässä kuitenkin kerron nyt kaksi eri tapaa valmistaa hyvää riisiä. Eri maustamis- ja koristelutavoista kerron myöhemmin sekä muista variaatioista valmistaa riisiä. Lopussa myös kerron miten vähentää myrkyllisen arseenin määrää riisissä.

Ennen söin aika vähän riisiä. Se ei ollut mitenkään erityisen hyvää, mutta joidenkin ruokien kanssa tuli välillä tehtyä. Ostin marketeista kilon riisipaketteja. Keitin ne ohjeen mukaan ja laitoin suolaa, jos muistin. Ensimmäisen kerran tein näin riisiä kurdille ja varmaan arvaatte, ettei kelvannut.

Kurdi yritti opettaa minulle ensin vaarallisen tavan valmistaa riisiä. Mutta en todellakaan halunnut kokeilla sitä. Kurdi kuumensi ensin öljyn, sitten heitti kuuman veden joukkoon ja vasta sitten lisäsi riisit. Kyllä se näinkin onnistuu, mutta siinä saa olla todella varovainen, ettei saa kuumaa öljyä päällensä.

Onneksi sitten jossain vaiheessa kurdi alkoi opettaa paremmalla tavalla (tapa 1) ja myöhemmin myös tavalla 2.

Yleensä käytän rypsiöljyä, mutta olen välillä kokeillut valmistaa riisin myös oliiviöljyyn.

Nyt kun aloin miettimään, niin en ole kovinkaan montaa kertaa nähnyt kurdinaisen tekevän riisiä, vaikka usein olenkin ruoanlaitossa autellut. En oikein tiedä edes missä vaiheessa naiset sen tekevät, mutta minä en ole ainakaan ollut paikalla. Ehkä siksi olikin aluksi vaikea tehdä itse riisiä., kun ei ollut nähnyt sitä mallia.

Kun opit valmistamaan riisin oikein, et enää halua tehdä niin kuin ennen. Lue tästä vinkit miten onnistut:

Vinkkejä riisin valmistukseen

 1. Käytä ainakin aluksi samaa riisi merkkiä, jolloin tiedät miten se käyttäytyy. Meillä on käytössä yleensä Mahmood basmatiriisi. Välillä saattaa olla myös muiden merkkisiä basmatiriisejä.
 2. Valitse mieluummin teflonkattila. Käytän teräskattilaa ainoastaan silloin, kun keitän riisiä väljässä vedessä.
 3. Valitse kattila, jossa on tiivis reiätön kansi (yksi reikä ei haittaa). Tiiviimmän systeemin saa, kun käyttää kattilan ja kannen välissä keittiöliinaa tai muovipussia tmv. Varo, ettei liina tai muovipussi ota kuumaan levyyn kiinni!
 4. Mittaa riisi ja kiehuva vesi aina samankokoisella (kahvi)kupilla (2,4 dl).
 5. Huuhtele riisi aina (ylimääräinen tärkkelys lähtee pois) ja anna liota vedessä ainakin 30 minuuttia (ks. tarkemmin alempaa esikäsittelykohdasta).
 6. Valmista riisi aina samalla levyllä (niissä on eroa).
 7. Kuumenna öljy hyvin, siitä tulee parempi maku riisiin. Laitan öljyn joukkoon aina pari riisin jyvää niin näen, koska öljy alkaa olla kuumaa. Huom! Oliiviöljy kuumenee nopeammin kuin rypsiöljy.
 8. Laita suolaa. Kokeilemalla oppii mikä on sopiva suolamäärä, mutta varo laittamasta liikaa.
 9. Vedenkeitin on erittäin tarpeellinen, varsinkin jos valmistaa riisiä usein. Vesi lämpenee nopeasti kiehuvaksi.
 10. Lue lopusta myös vinkit miten vähennät arseenin määrää riisissä.

Riisin esikäsittely

Aloita riisin käsittely tarpeeksi ajoissa. Vähintään tunti ennen ruoan valmistumista. Esikäsittelyn voi tehdä myös edellisenä päivänä. Vaihda silloin liotusvesi aina välillä.
 1. Mittaa riisi isoon kulhoon. 
 2. Kaada kylmää vettä päälle ja sekoita kädellä. 
 3. Kaada vesi pois ja jatka riisin pesemistä, kunnes vesi on kirkkaampi. Yleensä pesen noin 5-10 kertaa. Jotkut pesevät vielä enemmän, mutta se kuluttaa aika paljon vettä.
 4. Kaada kylmää vettä reilusti riisin päälle ja anna seistä vähintään puoli tuntia. 
 5. Juuri ennen keittämisen aloitusta kaada riisi lävikköön ja anna ylimääräisen veden valua pois.

Riisi - tapa 1

Yleensä valmistan riisin tällä tavalla, koska siinä ei tule ylimääräisiä astioita ja tämä on helpoin tapa. Huonoa tässä tavassa on, että riisi ei ole seuraavana päivänä enää niin irtonaista, vaan osittain kasassa.


2 rkl öljyä
2 kuppia riisiä
2 kuppia kiehuvaa vettä
2 tl suolaa

Esikäsittele riisi yllä olevan ohjeen mukaan. Laita teflonkattilaan öljyä ja muutama riisinjyvä (riisinjyvistä näet koska öljy on kuumaa). Kun öljy on kuumaa, lisää loput riisistä. Sekoittele riisiä muutaman minuutin ajan. Kuumenna vesi sillä aikaa vedenkeittimessä ja mittaa riisin joukkoon. Lisää suola ja sekoita. Laita levy 1 vähän ennen kuin vesi on imeytynyt riisiin (ks. kuva alla).

Vähän huono kuva, mutta ennen kuin ehdin ottaa kuvan vesi ehti imeytyä liikaa riisiin. Kansi siis päälle tiivisti ennen kuin riisi näyttää tältä.
Kun vesi on lähes imeytynyt, laita tiivis kansi päälle ja anna hautua n. 15-20 min. Tarjoile riisi kauniissa lautasessa.


Valmista.

Riisi - tapa 2

Tällä tavalla tehtynä riisi pysyy hyvin irtonaisena ja kauniina myös seuraavana päivänä. Huonona puolena on, että tämä tapa vaatii useamman astian (itselle tämä on välillä ongelma, koska keittiö on muutenkin ihan täynnä).

Suolaa laitetaan paljon, koska vesi heitetään pois, eikä suola imeydy kokonaan riisiin. Tässä pitää olla myös tarkkana, ettei anna kiehua liian kauan, muuten riisistä tulee puuroa ja liian suolaista.

Aluksi kannattaa kokeilla usein, onko riisi jo kypsää. Riisi on sopivan kypsää, kun sen saa sormien välissä litistettyä, mutta on silti vielä napakka. Riisinjyvä ei saa siis liiskaantua liian helposti. Kokeilemalla selviää, mikä on sopiva aika.


2 kuppia riisiä
n. 2 rkl suolaa
n. 3 rkl oliiviöljyä
n. 2 l kiehuvaa vettä

Esikäsittele riisi yllä olevan ohjeen mukaan. Laita teräskattilan pohjalle vähän vettä ja laita levy päälle. Kuumenna vesi vedenkeittimessä. Lisää kiehuva vesi ja riisi kattilaan. Mausta suolalla ja sekoita hyvin.

Keitä riisiä n. 10 min, kunnes riisinjyvän saa litistettyä sormien välissä, mutta on sopivan napakka. Siivilöi riisi. Kuumenna jälkilämmöllä pienessä kattilassa öljy.

Laita siivilöity riisi teflonkattilaan ja kattila levylle (eri levy kuin missä keitit riisin). Ja laita levy 1. Kaada kuuma öljy riisin päälle ja sekoita hyvin. Laita kansi tiiviisti kiinni (kannen ja kattilan väliin ohut keittiöpyyhe tai pakastepussi). Anna hautua n. 15-20 min. Tarjoile riisi kauniissa lautasessa.

Valmista.

Riisin arseeni

Riisi kerää maaperästä myrkyllistä arseenia, joka aiheuttaa syöpää. Sen määrää voi kuitenkin vähentää käsittelemällä riisin oikein. Tässä vinkkejä miten vähentää arseenia:
 1. Valmista riisi keittämällä se väljässä vedessä (tapa 2). Tällöin arseenin määrä puolittuu.
 2. Liota riisiä vedessä yön yli. Näin arseenin määrä vähenee 80 prosenttia. 
 3. Lisää riisin joukkoon kurkumaa. Kurkuman sisältämä kurkumiinia on tutkittu paljon syöpien ennaltaehkäisyssä. Antioksidanttitehoa voi parantaa lisäämällä joukkoon vielä mustapippuria (tätä en ole kyllä kokeillut).
 4. Älä syö riisi joka päivä.
 5. Suosi valkoista riisiä. Arseenia kertyy eniten kuorikerrokseen, käytä siis kuorellista täysjyväriisiä vielä harvemmin.
 6. Suosi basmatiriisiä, sillä arseeni imeytyy siihen maaperästä heikoiten.
 7. Riisin arseenipitoisuus riippuu siitä, missä se on kasvanut. Jos innostusta riittää voi yrittää selvittää, mikä riisi sisältää vähiten arseenia. Tässä yksi tutkimus.


Jotta ei nyt mene liian vakavaksi, niin kannattaa lukea vielä vauva.fi sivustolta klassikoksi muodostunut riisi keskustelu täältä.

Muita tapoja valmistaa riisiä

Brinji sor - köyhän punainen riisiLähteet: kurdi, tietoa, tietoa, tietoa

2 kommenttia

 1. Me tehtiin 2. tavalla ennen kuin saatiin riisinkeitin. Riisi meillä huuhdeltu lämpimällä vedellä 2 kertaa. Muu tosiaan minusta turhaa vedenhukkaa.
  Öljyn kerran aloin sekoittamaan, mutta mies sanoi että riisit menee niin "rikki". Taitaa itse vain kaataa ne riisit vähitellen kattilaan ja päälle kuumaa öljyä. Ja öljyä tulee paljon. Riisi on hyvää, eikä turvota, mutta syön sitä itse enää vain 1-2 krt kuussa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kahden pesun jälkeen musta ei ole vielä tarpeeksi :D Mutta vettä siinä kyllä menee paljon. Mä en kyllä ole saanut riisejä rikki, vaikka sekoitinkin. Enkä öljyä halua liikaa laittaa.
   Mä en varmaan enää osaa noin harvoin syödä :D

   Poista