Kurdin kanssa keittiössä

Parhaiden reseptien metsästystä Lähi-idästä. Myös vegaanisia ja vehnättömiä leivonnaisia.

Etsi tästä blogista

Nawsaji - Öljyssä paistettu leipä

nawsaji

Nawsaji on öljyssä paistettu vehnäleipä. Nawsaji leipää syödään yleensä aamupalalla paksun jogurtin kanssa. Mustakuminansiemenet tuovat ihanaa makua leipään, joten niitä on mielestäni ihan pakko laittaa.

Olen muistaakseni nähnyt mustakuminansiemeniä (Ryytineito, Nigella sativa) myytävänä itämaisissa kaupoissa. Ei ole niitä tarvinnut ostaa, sillä viime vuonna toin niitä ison pussillisen Kurdistanista. Sillä määrällä saa leivottua aika kasan leipää, joten jos joku tarvitsee saa tulla hakemaan. Nettikaupoissa olen nähnyt mustakuminansiemeniä myytävänä ja niiden kilohinnat on pyörineet 20-90 e välillä.

Leipään kuuluu myös sarviapilanjauhetta. Viimeksi sitä jo mietin mistäköhän mausteesta on kyse, mutta nyt lopulta kurdi keksi mitä se on englanniksi, joten sen perusteella se oli helppo löytää myös suomeksi. En nyt vielä ole tutkinut löytyykö sitä kaupoista, mutta ilman sitä nawsaji kyllä maistuu.

Nawsaji 

6 kpl

5 dl vehnäjauhoja
¼ rkl sokeria
vajaa 1 rkl (7 g) kuivahiivaa
½ rkl mustakuminansiemeniä
(½ -1 tl sarviapilanjauhetta)
1-2 tl suolaa
n. 2 dl vettä
rypsiöljyä

Sekoita kuivat aineet ja lisää 42-asteista vettä kunnes taikina on sopivaa. Vaivaa käsin (n. 10 min) tai koneella. Voitele kulho öljyllä ja anna taikinan nousta noin tunnin ajan (peitä muovilla ja liinalla).

Jaa kohonnut taikina 6 osaan ja pyöritä ne palloiksi. Anna pallojen kohota noin puoli tuntia liinan alla.

Kaulitse pallot ohuiksi lätyiksi. Paista reilussa öljyssä kummaltakin puolelta kullanruskeiksi.

nawsaji

Vinkki

Käytä tukevaa paistinpannua tai pataa, jotta saat öljyn tarpeeksi kuumaksi. Lue lisää vinkkejä uppopaistosta täältä.

Leivän kuuluu upota kunnolla öljyyn, mutta vähempikin öljy riittää.

Leipä on hyvää vielä seuraavanakin päivänä ja sen voi myös pakastaa.


Lähde: alkuperäinen resepti

2 kommenttia

  1. Olisi kiva saada mielipide sokerittomasta baklavasta.. En ole itse uskaltanut kokeilla kun ei tiedä yhtään miltä se todellisuudessa maistuu. Aito ja alkuperäinen on niin ihanan makea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sokeriton baklava on kyllä ollut mietinnässä. Näin kerran instassa kuvan, jossa oli käytetty taatelisiirappia antamaan sitä makeutta. Varmasti menee tämä jossain välissä kokeiluun. En sitten tiedä miten karppisokeri toimisi.
      Joka tapauksessa ei niistä kuitenkaan alkuperäistä vastaavaa saa, mutta varmasti kuitenkin maistuvaa :)

      Poista