Kurdin kanssa keittiössä

Parhaiden reseptien metsästystä Lähi-idästä. Myös vegaanisia ja vehnättömiä leivonnaisia.

Search

Kofta - Lihapullat tomaattikeitossa


Kofta ruoka jossa on lihapullia tomaattikeitossa. Kofta on suosittua mm. Intiassa ja Lähi-idässä. Lihana käytetään yleensä naudan-, lampaan- tai kananjauhelihaa. Valmiita mausteseoksia on myös tarjolla.

Kurdistanissa olen muutaman kerran syönyt koftaa. Tosin siinä oli bulgurista tehty taikina, jonka sisällä liha oli. Nämä pallot olivat noin nyrkin kokoisia ja ne upotettiin suureen kattilaan, jossa kiehui tomaattikeitto. Kokeilin tällä kertaa sitten ilman bulguria, kun ei ollut oikein aikaa tehdä pidemmän kaavan mukaan.

Periaatteessahan aikaa on nyt jonkin verran enemmän, koska pikkukurdi käy aamuisin puistossa leikkimässä kaksi tuntia. On muuten aika luksusta tehdä siinä hiljaisuudessa ruokaa. Neidistä on meinaan tullut aika kova höpöttäjä (tullut isäänsä ylläri). Vielä ei tosin mitään lauseita tule.

Eräässä reseptissä lihapullataikinan joukkoon oli laitettu myös riisiä. Yhteen kiloon lihaan tuli 3 kupillista riisiä. Aika suuri määrä. Kokeilin kuitenkin vain osaan taikinaan laittaa riisiä. Riisi ehti liota 45 minuuttia, joka ei tuntunut oikein riittävän. Liotuksen jälkeen riisi piti murentaa käsissä pienemmäksi, mutta se ei oikein onnistunut. No laitoin sitten riisinjyvät kokonaisina, mutta en kyllä pitänyt lopputuloksesta. Murentaminen olisi tosin ollut parempi, sillä nyt riisit törröttivät lihapullista. Lihapullat olivat myös hajoavaisempia riisin takia. Joten jätin tämän vaihtoehdon nyt kuitenkin kokonaan pois tästä ohjeesta. Voit katsoa videon tähän liittyen täältä.

Kofta

Lihapullat
750 g naudan- tai lampaanjauhelihaa
1-2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
kourallinen tuoretta lehtipersiljaa
n. ½ dl tuoretta korianteria tai 1 tl kuivattua korianteria
1-2 tl mietoa paprikapyreetä (korvasin tomaattipyreellä)
½-1 tl paprikajauhetta
½ tl mustapippurijauhetta
3 tl currya
½ tl jeeraa
½-1 tl kurkumaa
1 tl suolaa
(1 kananmuna)

Tomaattikeitto
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä
3 rkl tomaattipyreetä
2 tl currya
½ tl mustapippuria
½ tl jeeraa
½-1 tl kurkumaa
kourallinen tuoretta korianteria tai 1 tl kuivattua korianteria
½ tl paprikajauhetta
½-1 tl suolaa
1 tlk paseerattua tomaatti tai tomaattimurskaa tai 4 kaltattua tomaattia
1 kuivattu lime
n. 1 l vettä
4-6 perunaa
1 tlk kikherneitä suolaliemessä

Lihapullat: Kuori ja pilko sipulit pieneksi silpuksi. Silppu yrtit pieniksi. Sekoita kaikki aineet jauhelihan joukkoon. Lisää kananmuna, jos haluat (lihapullat pysyvät koossa myös ilman). Anna maustua jääkaapissa 15 minuuttia. Muotoile pullista noin golfpallon kokoisia.

Tomaattikeitto: Kuori ja paloittele sipulit pieniksi. Kuullota sipuleita öljyssä suuressa kattilassa. Lisää tomaattipyree ja jauhetut mausteet ja sekoita. Lisää paseerattu tomaattisose / tomaattimurska / kaltatut ja paloitellut tomaatit (varo ettei tomaattisoseet roisku). Lisää noin litra kiehuvaa vettä (lisää tarvittaessa myöhemmin lisää). Anna kiehua 10 minuuttia.
Pudottele varovasti lihapullat yksi kerrallaan keiton joukkoon ja laita kansi päälle. Keitä miedohkolla lämmöllä (levy 2-4).

Kuori ja paloittele perunat ja lisää ne joukkoon. Huuhtele kikherneet juoksevan veden alla ja lisää ne loppuvaiheessa (10 min keittäminen riittää).

Tarjoile riisin kanssa.



Lähde: Facebook ryhmästä Iraqi/Kurdish food recipes

Ei kommentteja

Lähetä kommentti