Kurdin kanssa keittiössä

Parhaiden reseptien metsästystä Lähi-idästä. Myös vegaanisia ja vehnättömiä leivonnaisia.

Search

E - K

F

Filotaikina
Filotaikina on kaakkoiseurooppalaista alkuperää oleva taikina, joka valmistetaan pääasiassa vehnäjauhosta ja vedestä. Niiden lisäksi taikinassa on hiukan öljyä, esimerkiksi oliiviöljyä. Sitä käytetään makeisiin ja suolaisiin leivonnaisiin, esim. baklava, börek. Lähde.

Itämaiset kaupat: Pakasteena 9 e/kg
Isot marketit:

Freekeh
Arabialainen vehnälaji, joka on käytännössä kypsymättömänä kerättyä vehnänjyvää. Kuitupitoisen vihreän vehnän on tutkimuksissa huomattu olevan terveellisempää kuin tavallisen vehnän, koska siinä on kuitujen lisäksi proteiinia ja mineraaleja. Kun freekeh kerätään, se kuivataan ja savustetaan. Tuloksena on vilja, jossa on kolme kertaa enemmän kuituja kuin tummassa riisissä ja kaksi kertaa enemmän kuin kvinoassa. Lähde.

Itämaiset kaupat: 5 e/kg
Isot marketit:

H

Halva
Halva viittaa useisiin erilaisiin makeisiin leivonnaisiin Balkanin, Lähi-idän, Pohjois-Afrikan ja Keski-Aasian seuduilla. Seesamitahnasta, tahinista, valmistettu halva on tuttu itäisen Välimeren ja Balkanin alueilta. Se on myös yleisin muoto Euroopassa ja Amerikassa. Toinen yleinen halvatyyppi on mannaryyneistä valmistettu halva, joka on suosittua Intian, Pakistanin ja Iranin seuduilla. Halvasta on myös versioita ilman viljatuotteita, kuten munasta ja sokerista valmistettava halva Kreikan ja Turkin seuduilla. Halvaan saatetaan lisätä kostukkeeksi öljyä tai muuta rasvaa, kuten kirkastettua voita, gheetä. Makeuttamiseen käytetään sokeria, glukoosia, hunajaa, taatelisiirappia tai muuta vastaavaa. Halvan sekaan voidaan myös lisätä useita eri aineksia, kuten esimerkiksi pähkinöitä, rusinoita, kaakaota, porkkanaa, sahramia. Halva on yleensä tarkoitettu syötäväksi sellaisenaan. Tahinista valmistettua halvaa voidaan käyttää myös leivonnaisten raaka-aineena. Lähde.

Itämaiset kaupat:
Isot marketit:

Härkäpapu eli peltopapu (kur. paqla, eng. fava beans)
Suomalainen härkäpapu on monikäyttöinen palkokasvi. Härkä- eli peltopapua on Pohjolassa viljelty jo 1200-luvulla, mutta käyttö jäi vähäisemmäksi perunan yleistymisen myötä. Härkäpavulla on myös erinomainen ravintosisältö: paljon proteiinia, folaattia ja monia tärkeitä kivennäisaineita. Papujen liukoinen kuitu pitää yllä kylläisyyttä ja edistää suoliston hyvinvointia. Härkäpapua voidaan käyttää tuoreena ja kuivattuna. Kuivatut härkäpavut vaativat liotuksen ja keittämisen, jotta haitalliset aineet poistuvat. Tämän jälkeen härkäpavut ovat valmiita käytettäväksi. Härkäpavulla on mieto, hiukan pähkinämäinen maku. Usein se kaipaa seurakseen hieman voimakkaampia mausteita. Lähde.

Itämaiset kaupat: Pakasteena ja kuivattuna 3,5-4,5 e/kg
Isot marketit:
Raakatori.fi: 3,5 e/kg (+ toim. maksut, jos ei asu pääkaupunkiseudulla)

K

Kataifi
Kataifi on lankamaista taikinaa. Valmistetaan leivonnaisia esim. kadayif ja kunafa.

Itämaiset kaupat: Pakasteena. Hinta 7-9 e/kg
Isot marketit:

Kikherne eli kahviherne (kur. nok)
Kikherneitä käytetään mm. keittoihin sekä hummuksen ja falafelien tekoon.

Itämaiset kaupat: Kuivatut 4,5 e/kg
Isot marketit: Kuivattuina 4-5 e/kg ja suolaliemessä 4 e/kg
Ruohonjuuri: Kuivatut 7 e/kg

Korianteri
Korianteri on yksivuotinen maustekasvi, joka on erityisen suosittu eri puolilla Aasiaa, Etelä-Amerikassa ja Välimeren ympäristössä. Kaikki kasvin osat ovat syötäviä, mutta yleisimmin käytetään siemeniä tai tuoreita tai kuivattuja lehtiä. Korianteri on sukua persiljalle ja porkkanalle. Lähde.

Itämaiset kaupat: Tuoreena
Isot marketit:

Kuivattu lime
Ovat hieman pienempiä kuin limet. Väriltään ruskeita tai mustia. Käytetään mausteena esim. kabsassa (kanariisiruoka). Tee ensin haarukalla reikiä kuivattuun limeen, jotta maku irtoaa.

Itämaiset kaupat: 14,5 e/kg
Isot marketit:

Kulichamauste
Käytetään taatelileivonnaisten mausteena. Voidaan korvata kardemummalla ja kanelilla.
Itämaiset kaupat:
Isot marketit:

Kuskus ks. Couscous