Kurdin kanssa keittiössä

Parhaiden reseptien metsästystä Lähi-idästä. Myös vegaanisia ja vehnättömiä leivonnaisia.

Search

Kulaka sura halwa - Makea kurpitsakeitto


Kulaka sura halwa on oranssista kurpitsasta (ns. Halloween-kurpitsa) valmistettu keitto, joka maustetaan sokerilla tai taatelisiirapilla.

Kurdit kutsuvat kurpitsaa nimellä kulaka sura eli punainen kurpitsa, vaikka se onkin oranssi. Halwa on arabiaa, joka tarkoittaa makeaa.

Kurpitsan satokausi on syksyllä, mutta kurdi sai kaverilta puolikkaan kurpitsan, joten jotain siitä oli tehtävä. Onneksi sain kurdin äidiltä reseptin, kun ei ole ennen kurpitsasta mitään tehnyt.

Itselle kurpitsakeitto ei oikein maistunut, mutta olenkin sen verran nirso ettei ihme. Jääpähän kurdille enemmän syötävää. Harmi, ettei siemenet ollut mukana, niitä olisin voinut paahtaa ja napostella.

Kulaka sura halwa

Sose
1,7 kg kurpitsanpaloja
5 dl kiehuvaa vettä

Lisäksi
n. 3 rkl oliiviöljyä
taatelisiirappia tai sokeria maun mukaan
saksanpähkinöitä

Kurpitsan käsittely: Pese kurpitsa. Halkaise kurpitsa isolla terävällä veitsellä. Jos kurpitsa mahtuu mikroon, sitä voi hieman lämmittää, jotta on helpompi paloitella. Koverra siemenet ja rihmasto pois. Säästä siemenet. Leikkaa kurpitsa pieniksi paloiksi ja kuori.

Laita teflonkattilaan kurpitsanpalat ja kiehuva vesi. Sekoita välillä. Keitä n. 20 min tai kunnes kurpitsa on pehmeää. Jos syöt heti lisää oliiviöljyä ja sokeria, jos haluat (jos pakastat, älä lisää öljyä ja sokeria). Anna jäähtyä jonkun aikaa ja soseuta sauvasekoittimella.

Koristele annos taatelisiirapilla ja saksanpähkinöillä.


Vinkit

1,7 kiloon kurpitsaa 5 dl vettä oli mielestäni sopiva määrä. Vähennä tai lisää vettä sen mukaan kuinka paksua haluat.

Pakastettua sosetta (sis. vain kurpitsaa ja vettä) voit käyttää, kuten haluat. Esim. tehdä keittoa, lisäämällä vihanneksia, mausteita, sulatejuustoa ym. tai tehdä kurpitsapiirakan jne. Tai syödä kuten yllä mainittu.

Kurpitsan voi pakastaa myös raakana.

Tuore kurpitsa säilyy 10-14 asteessa pari viikkoa.

Paahda puhdistettuja kurpitsansiemeniä 125 asteessa n. 1 h. Sekoita 15 min välein. Tai paahda kuivalla pannulla.Lähteet: resepti kurdin äidiltä, kurpitsatietoa, kurpitsatietoa

Ei kommentteja

Lähetä kommentti