Kurdin kanssa keittiössä

Parhaiden reseptien metsästystä Lähi-idästä. Myös vegaanisia ja vehnättömiä leivonnaisia.

Search

Adana kebab


Tämä ruoka on saanut nimensä Turkkilaisen kaupungin Adanan mukaan. Voidaan myös kutsua nimellä Kofta kebab. 

Adana kebab valmistetaan yleensä lampaanjauhelihasta, johon on sekoitettu lampaan häntärasvaa. En tiedä saako Suomesta lampaan häntärasvaa, mutta tähän käy ihan hyvin muukin rasva (naudan tai lampaan). Myös tarvittaessa voi käyttää naudanjauhelihaakin. Jotta rasvan saa hyvin sekoitettua jauhelihan joukkoon se pitää ensin jauhaa lihamyllyssä. Maukkaimpaan lopputulokseen pääsee, kun jauhaa lihankin itse.

Turkissa en oikein voinut syödä Adana kebabia, koska se oli liian tulinen. Joten kannattaa oman maun mukaan käyttää niin tulista chiliä kuin haluaa. 

Adana kebab

700 g naudan- tai lampaanjauhelihaa
naudan- tai lampaanrasvaa
(vehnäjauhoja)

Mausteseos
1 (puna)sipuli
4 valkosipulinkynttä
1 punainen paprika
1 punainen chili maun mukaan (vaihtoehtoisesti lisää ½ - 1 tl chilijauhetta)
kourallinen lehtipersiljaa (pieneksi silputtu)
1 ½ tl sumakkia (tai ripottele kypsän kebabin päälle)
1 ½ tl suolaa

Kotona
Jauha rasva lihamyllyssä ja sekoita jauhelihan joukkoon. Silppua sipulit, paprika, chili (poista siemenet) ja lehtipersilja pieniksi monitoimikoneessa. Lisää joukkoon mausteet ja sekoita hyvin. Valuta mausteseoksesta nesteet pois ja sekoita se jauhelihan joukkoon. 

Grillauspaikalla
(Lisää tarvittaessa vehnäjauhoja.) Painele jauhelihamassa tiukasti litteään metallivartaaseen kostein käsin (kostuta esim. tomaatin mehussa) ja grillaa kypsäksi molemmin puolin. Kiedo kypsä Adana kebab naan-leivän sisälle, jotta se pysyy lämpimänä.

Tarjoile grillattujen tomaattien, naan-leivän, lehtipersiljan ja sitruunan kanssa. Ripottele vielä sumakkia Adana kebabin päälle, jos haluat.


Vinkit

Jos et käytä rasvaa, voi olla tarpeellista lisätä vehnäjauhoja joukkoon, jotta kebab pysyy kasassa grillatessa. Paprika lisää nesteen määrää, joten sen voi myös jättää pois. Tällöin kannattaa myös mausteseos lisätä vasta grillauspaikalla jauhelihan joukkoon.

Adana kebabin voi maustaa myös ihan yksinkertaisesti pelkästään sipulilla ja suolalla. Lopuksi voi lisätä sumakkia päälle.

Lähde: KurdiTiistaina lähdettiin tunnin ajomatkan päähän kotoa viettämään aikaa ystävien kanssa grillaten ja jutustellen. Ystävät olivat vuokranneet koko päiväksi mökin. Lähellä oli myös ihana ranta, jossa Karpalokin kävi parikin kertaa läträämässä vedellä. Oli kyllä paljon mukavampi päivä, koska oli mökki käytössä, vaikka ulkona sitä tuli suurin osa ajasta vietettyä. 

Tällä kertaa ei ollut lokit riesana, mutta ampiaiset olivat sitäkin innokkaammin kimpussa ja lopulta yksi pääsi puremaankin sormeen. Karpalo osasi hienosti pysyä paikoillaan kun ampiaiset pörräsivät ympärillä, eikä onneksi yksikään purrut häntä. Ystävä luki netistä, että kannattaa karkottaa ampiaiset laittamalla muovipussiin vettä. No sitähän sitten kokeiltiin. No eihän siitä saatu mitään muuta kuin kunnon naurut aikaiseksi, kun ei ymmärretty miten se voi toimia.

Lämpimät säät näyttää jatkuvan, joten vielä tulee varmasti useita piknik reissuja.

Täältä voit katsoa Shish tavuk kebabin reseptin.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti