Kurdin kanssa keittiössä

Parhaiden reseptien metsästystä Lähi-idästä. Myös vegaanisia ja vehnättömiä leivonnaisia.

Search

Zalata - Kurdien perussalaatti


Yleensä kurdit tarjoavat ruoan kanssa erilaisia vihanneksia ja yrttejä, joita voi sitten ottaa mielensä mukaan. Tomaattia, kurkkua, paprikaa, chilipaprikaa, sitruunaa sekä raakaa sipulia. Lisäksi yrttejä kuten lehtipersiljaa ja korianteria sekä muita erilaisia yrttejä, joiden nimeä en edes tiedä.

Välillä kuitenkin on tarjolla salaattia. Kurkun ja tomaatin lisäksi siihen laitetaan raakaa sipulia. Itse en kuitenkaan tykkää raa’asta sipulista, joten ne jätän aina pois. Yrteistä käytän yleensä vain lehtipersiljaa, koska sitä todennäköisemmin löytyy kotoa. Tuoreesta korianterista taas en tykkää yhtään. Alla kuitenkin ohje kurdien perussalaatista, josta jokainen voi sekoitella omanlaisensa.

Googletin taas vaihteeksi ohjeita siihen miten vihanneksia ja hedelmiä tulisi pestä. Muistui taas mieleen miten Kurdistanissa pesu tehdään. Oli ihan päässyt unohtumaan, onhan viime matkasta jo yli vuosi aikaa. Reseptin jälkeen siis vinkkejä vihannesten ja hedelmien pesemiseen.

Zalata

1 kurkku
2 tomaattia
(1 sipuli)
(1 rkl hienonnettua valkosipulia)
¼ dl tuoretta pilkottua minttua
pieni kourallinen tuoretta pilkottua lehtipersiljaa
pieni kourallinen tuoretta pilkottua korianteria
¼ sitruunan mehua
¼ tl suolaa

Pilko kaikki vihannekset pieniksi kuutioksi. Sekoita kaikki ainekset kulhossa juuri ennen tarjoilua.

Tässä tarjolla shftan kanssa salaattia.

Vihannesten ja hedelmien peseminen

Kun peset vihannekset ja hedelmät oikein, vältät ruokamyrkytykset. Ennen kuin vihannes tai hedelmä päätyy kotiisi, se on ehtinyt matkalla altistua bakteereille ja kaikenlaiselle lialle. Vaikka kuoria ei olisikaan tarkoitus syödä, olisi silti hyvä pestä vihannekset sekä hedelmät. Olen monesti ihmetellyt miksi jotkut pesevät banaanitkin, mutta ihan yhtälailla sitä pesee appelsiinin ja ulkomaalaiset omenatkin, vaikka ne kuorii.

Olin kuitenkin aika kauhuissaan, kun huomasin, että kurdin perheessä yrtit pestään liottamalla niitä vedessä, jossa on pyykinpesuainetta! Tämän tarkoituksena oli siis poistaa tuholaismyrkyt. Kyllä jäi sen jälkeen kaikki yrtit syömättä. Muutenkin aloin välttelemään vihannesten ja hedelmien syöntiä, koska ne pestiin hanavedellä, josta ihan varmasti saa vatsataudin jos sitä menee juomaan. Tästä mainitsin, niin he vaihtoivat pyykinpesuaineen suolaan. Googletin suolan käytöstä, kun sekin tuntui oudolta, enkä ollut koskaan kuullut, että joku olisi käyttänyt sitä pesemisessä. Suolan käyttöäkään ei suositeltu.

Yrtit likoamassa vedessä, jossa pyykinpesuainetta.

Tässä vinkit miten vihannekset ja hedelmät kannattaa pestä:

1. Pese kädet hyvin
Pesemällä kätesi ennen ja jälkeen vihannesten ja hedelmien käsittelyn, estät bakteerien siirtymisen.

2. Pese juoksevan veden alla
Pesuun riittää yleensä kylmä juokseva vesi. 

3. Harjaa pinta puhtaaksi
Jos vihannesten ja hedelmien pinta kestää, harjaa kevyesti. Näin poistuu tiukemmin pintaan kiinnittyneet mikrobit.

4. Kuivaa pinta
Pesemisen jälkeen kuivaa vihannesten ja hedelmien pinnat. Kostea pinta altistaa uusille bakteereille.

5. Käytä etikkaa
Etikka puhdistaan säilöntäjäämiä sekä muuta likaa.
Jos haluat puhdistaa ison määrän hedelmiä ja vihanneksia kerralla, laita puhtaaseen tiskialtaaseen tai astiaan haaleaa vettä. Kaada joukkoon noin desi etikkaa. Anna liota 10 min. Huuhtele ja kuivaa hyvin.
Tai voit tehdä valmiin liuoksen suihkepulloon. Sekoita ½ dl etikkaa ja 5 dl vettä. Laita vihannekset ja hedelmät keittiöpyyhkeen päälle ja suihki liuosta niiden päälle. Anna vaikuttaa 10 min ja huuhtele.

Kuitenkin vaikka kuinka pesisit, ihan kaikkia jäämiä et kuitenkaan pesemällä saa pois. Suomessa kuitenkin on hyvä valvonta, joten torjunta-ainejäämät ovat sallituissa rajoissa. Kurdistanissa tuskin on mitään valvontaa.


Lähde: resepti sukulaiset, vihannesten ja hedelmien pesu, puhdistus etikalla

Ei kommentteja

Lähetä kommentti