Kurdin kanssa keittiössä

Parhaiden reseptien metsästystä Lähi-idästä. Myös vegaanisia ja vehnättömiä leivonnaisia.

Search

Shlei qaisi - Juhlien makea aprikoosikeitto


Shlei qaisi eli aprikoosikeitto on juhlapäivien makea keitto. Se ei ole jälkiruoka, vaan sitä syödään lihan ja riisin kanssa.

Tämä yhdistelmä kuitenkin toimii, joten kannattaa kokeilla. Joissakin ohjeissa aprikoosikeittoon tulee myös tomaattipyreetä, mutta en ole muistaakseni maistanut tällaista versiota.

Rusinat jakavat kovasti mielipiteitä, joten nekin voi tarvittaessa jättää pois keitosta.

Shlei qaisi

n. 250 g kuivattuja aprikooseja
n. 30 g rusinoita
3 rkl öljyä
ripaus suolaa
vettä

Paloittele aprikoosit (n. 1x1 cm) paloiksi. Laita pannulle öljyä ja lisää aprikoosinpalat. Paista pannulla lusikalla painellen kunnes ne vähän pehmenevät (n. 10 min). Siirrä kattilaan ja lisää rusinat, kuuma vesi ja ripaus suolaa. Keitä n. puolisen tuntia. Lisää tarvittaessa vettä.


Lähde: nana (isoäiti)

Kurkistus kurdikeittiöön

Kaivelin Kurdistanin matkojen arkistoja ja löysin kaksi kuvaa, joissa on aprikoosikeittoa.

Alla olevan kuvan annokseni näyttää kovin pieneltä. Se johtuu ainoastaan siitä, että kello on 6 aamulla. Kurdeilla on tapana herätä juhla-aamuina aikaisin ja syödä kunnon ruokaa. Itselle se ei oikein sovi, sillä kaipaan vähän kevyempää aamupalaa.
Juhlapäivän aamupala kello 6: lihaa, riisiä ja aprikoosikeittoa.

Tässä kuvassa olemme mieheni siskon luona syömässä. Ei muistaakseni mikään erityinen päivä, mutta sisko on selvästi panostanut ruokaan. Lihaakin oli tarjolla, mutta ei nyt näy kuvassa.

Etualalla aprikoosikeittoa.

Hävikkiviikko

Tänään alkaa viikon kestävä hävikkiviikko (10.9-16.9.2018), jolloin olisi jokaisen hyvä miettiä miten omalla käytöksellään voisi vähentää roskikseen päätyvän syötävän ruoan määrää. Kampanjaan voi liittyä mukaan yksityishenkilönä, organisaationa tai vaikka yhteisönä täältä. Saat sähköpostiisi kampanjamateriaalia, jota voit hyödyntää omissa somekanavissasi.

Kurdin kanssa keittiössä -blogini on myös mukana hävikkiviikko kampanjassa. Instagramin ja Facebookin tarinoissani voikin koko viikon nähdä vinkkejä miten välttää ruokahävikkiä ja missä tilanteessa meillä tulee hävikkiä. Lisäksi keskiviikkona tai torstaina on tulossa postaus miten välttää ruokahävikkiä, tietysti katseltuna kurdin näkökulmasta.


Ps. Tästä linkistä voit liittyä sähköpostilistalle, niin saat uusimmista postauksistani ilmoituksen sähköpostiisi.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti