Kurdin kanssa keittiössä

Parhaiden reseptien metsästystä Lähi-idästä. Myös vegaanisia ja vehnättömiä leivonnaisia.

Search

Turkish kiymali pide - Paras turkkilainen jauhelihapitsa


Turkish pide on yksi suosituimmista pikaruoista Turkissa. Turkish pide on veneenmallinen litteä leipä, jossa on erilaisia täytteitä.

Täytteenä voi olla, esim. jauheliha ja sipuli, cheddar juusto (turkish kasar) ja pinaatti, juusto ja pastrami (turkkilainen kuivattu liha), juusto ja sucuk (turkkilainen mausteinen makkara). Joskus päälle voi myös rikkoa kananmunan paistamisen loppuvaiheessa.

Tällä reseptillä onnistuu tekemään ihan huippu hyvää turkkilaista jauheliha pidettä. Kurdillekin maistui vähän liiankin hyvin ja mulle jäi seuraavaksi päiväksi vain puolikas pide. Pide oli myös jotenkin vaivattomampi tehdä kuin perus pitsa. Vaikka pide on tuoreeltaan parasta, se maistuu myös lämmitettynä oikein hyvin.

Alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty savunmakuista paprikajauhetta. Itse on ole koskaan sitä maistanut, mutta jos sitä kaapista löytyy ja siitä tykkää niin käytä ihmeessä. Laitoin itse sen tilalle tavallista paprikajauhetta, koska sitä löytyi kotoa. Pul biberillä sai sopivasti tulisuutta, sitä kannattaa lisätä oman maun mukaan. Miksei myös tuore chili kävisi.

Jos turkkilainen pide maistuu, tykkäät todennäköisesti myös lahmacunista. Resepti siihen löytyy täältä.

Turkish kiymali pide 

8 kpl (2 pellillistä)

Taikina
7 dl vehnäjauhoja
1 ½ rkl (11 g) kuivahiivaa
1 ½ - 2 tl suolaa
1 tl sokeria
2 ½ rkl oliiviöljyä
reilu 2 dl vettä

Täyte
500 g naudanjauhelihaa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
½ vihreä/keltainen paprika
½ punainen paprika
1 tomaatti
2 tl suolaa
¼ - ½ tl mustapippuria
2 tl savunmakuista paprikajauhetta (smoked paprika) / 1 tl paprikajauhetta
½ - 1 tl pul biberia
kourallinen tuoretta lehtipersiljaa

Voiteluun
n. ¼ dl oliiviöljyä


Taikina: Sekoita jauhot, kuivahiiva, sokeri, suola ja oliiviöljy. Lisää ensin 2 dl 42-asteista vettä ja sekoita käsin. Lisää pikku hiljaa lisää vettä, kunnes taikina on sopivaa. Vaivaa taikinaa vielä 5-10 minuuttia. Laita kulhoon hieman öljyä ja taikinan päälle myös. Laita liina päällä kohoamaan lämpimään paikkaan, esim. mikroon. Anna kohota n. 1 h. Valmista sillä aikaa täyte.

Vaivattu taikina.
Täyte: Paloittele sipulit pieniksi. Paloittele paprikat ja tomaatti pieniksi paloiksi. Silppua lehtipersilja pieneksi. Paista pannulla sipulit ja liha lähes kypsäksi. Lisää paprikan- ja tomaatinpalat sekä mausteet. Paista vielä ainakin 10 minuuttia, kunnes nesteet ovat lähes haihtuneet. Poista levyltä ja sekoita lehtipersiljasilppu joukkoon. Anna jäähtyä.

Jaa kohonnut taikina 8 osaan (muotoile palloiksi, näin niistä on helpompi kaulia soikioita). Kaulitse paloista ohuita soikioita (n. 24 x 15 cm) ja siirrä leivinpaperin päälle pellille. Jaa täyte pannulla 8 osaan. Voitele soikiot hieman oliiviöljyllä ja laita täytettä keskelle (älä laita nestettä). Jätä n. 2 cm reunat, joihin ei tule täytettä. Taita reunat osittain täytteen päälle ja rypytä taikinaa vähän samalla tavalla kuin karjalanpiirakoita tehdessä. Painele taikinaa tarpeeksi, jotta reunat ei uunissa nouse ylös.


Voitele vielä reunat oliiviöljyllä. Paista uunissa 180 asteessa 15-20 minuuttia.

Voit puristaa päälle vielä hieman sitruunaa jos haluat. Pide tarjoillaan viipaloituna.


Lähde: meatandtravel, havocinthekitchen

Ei kommentteja

Lähetä kommentti