Nokaw ba mrishk eli kikherne kanakeitto on yksi perus ruoista, joita tulee tehtyä usein. Kanan tilalla voi käyttää myös lampaanlihaa.
Arkena ei välttämättä aina muista tai jaksa liottaa kikherneitä. Joten välillä tulee käytettyä myös valmiita suolaliemessä olevia kikherneitä.
Kikherneitä kannattaa liottaa vähintään 12 tuntia. Mutta olen nyt jo pari kertaa epäonnistunut, kun olen liottanut niitä yli 36 tuntia, koska en olekaan ehtinyt niitä valmistaa ajallaan. Kikherneet eivät ole kypsyneet kunnolla liiallisen liotuksen takia. Tai sitten on pavut olleet vanhentuneita tai altistuneet ilmalle. Tähänkin olisi auttanut, jos keitinveteen olisi tajunnut laittaa 1 tl ruokasoodaa, jolloin kikherneet pehmenisivät helpommin. Lisää papujen käsittelystä kannattaa lukea täältä.
Vegaanisen version tästä saa helposti jättämällä kanan pois tai korvaamalla sen esim. soijapaloilla. Lue resepti alempaa.
Yksi kurdilasten suosikeista (en tiedä miksi) on kananjalat. Olen niitä nähnyt myynnissä myös Suomessa, mutta en kyllä ajatellut ostaa. Meillä ne ei menisi kaupaksi kellekään. Videon niiden valmistuksesta voit katsoa täältä.
Nokaw ba mrishk
Kikhernekeitto2-3 dl kuivia kikherneitä
vettä
1/2 tl suolaa
(1 tl ruokasoodaa)
Kanakeitto
2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
1 kokonainen kana
1 1/2 tl suolaa
(1 tlk kikherneitä suolaliemessä)
2 tl currya
1 tl kurkumaa
1/4 tl mustapippuria
1/4 tl pul biberiä tai 1/2 tl paprikajauhetta
2 laakerinlehteä
(1 kuivattu lime)
Liota kuivia kikherneitä runsaassa vedessä vähintään 12 h. Heitä liotusvesi pois ja huuhtele kikherneet.
Keitä kikherneitä ensin n. 20 min vedessä (n. 2 l) ja heitä vesi pois. Lisää kikherneiden joukkoon puhdas kiehuva vesi, suola ja ruokasoodaa (jos tuntuu, että kypsyminen on hidasta). Keitä, kunnes kikherneet ovat pehmeitä (älä ylikypsennä). Säästä keitinvesi.
Leikkaa kana paloiksi ja mausta ne suolalla. Laita teflonkattilaan öljy, sipulit, kananpalat ja mausteet. Sekoita ja paista hetken aikaa (n. 10 min). Lisää kuumaa vettä niin, että kananpalat peittyvät (lisää myöhemmin tarvittaessa lisää vettä). Keitä kunnes kana on kypsää (noin 1 h) ja lisää loppuvaiheessa kikherneet (itse keitetyt tai tölkki kikherneet) sekä tarvittaessa kikherneiden keitinvettä.
Syö riisin, vihannesten ja naan leivän kanssa.
Vinkkejä
Voi käyttää myös valmiita suolattuja kikherneitä. Kuivatuista tulee kuitenkin parempia. Jos käytät valmiita, huuhtele kikherneet hyvin vedellä ja lisää kikherneet kanakeittoon loppuvaiheessa (n. 10 min ennen valmistumista).
Pavut sisältävät lektiinejä ja muita vahingollisia proteiineja, Evira on suosittanut, että kikherneitä keitetään 45–75 min. Riippuen merkistä kikherneet kypsyvät 1-3 h.
Kokeile haarukalla muussata kikhernettä, kun se hajoaa helposti kikherneet ovat kypsiä. Kikherneet eivät kuitenkaan saa hajota, silloin niitä on kypsennetty liikaa.
Kanan tilalla voit käyttää myös lampaanlihaa. Hauduta tällöin lihaa 2 h.
Lähde: alkuperäinen resepti
Kikherne soijapalakeitto
Kikherneet
2-3 dl kuivia kikherneitä
vettä
(1 tl ruokasoodaa)
(1 tl ruokasoodaa)
Keitto
2 rkl oliiviöljyä1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
vettä
(soijapaloja)
(soijapaloja)
Mausteet
1-2 tl suolaa
2 tl currya
1 tl kurkumaa1/4 tl mustapippuria
1/4 tl pul biberiä tai 1/2 tl paprikajauhetta
2 laakerinlehteä
(1 kuivattu lime)
Liota kuivia kikherneitä runsaassa vedessä vähintään 12 h. Heitä liotusvesi pois ja huuhtele kikherneet.
Keitä kikherneitä ensin n. 20 min vedessä (n. 2 l) ja heitä vesi pois. Lisää kikherneiden joukkoon oliiviöljyä, sipulit, mausteet ja kiehuva vesi. Keitä, kunnes kikherneet ovat pehmeitä. Lisää soijapalat kiehuvaan keittoon. Anna kiehua hiljalleen n.15 minuuttia.
Syö riisin, vihannesten ja naan leivän kanssa.
Tykkään itse eniten lihattomasta kikhernekeitosta ja tulee syötyäkin sitä noin joka viikko :) se on niin hyvää ja terveellistä. Meillä laitetaan mausteeksi currya, vähän tilliä ja kurdistanista tuotua oreganoa :)
VastaaPoistaTilliä enkä oreganoa en olekaan koskaan ennen laittanut mausteeksi. Vois kokeilla seuraavaksi :)
PoistaOnko Kurdistanista tuotu oregano erilaista? :)
Minusta kurdistanin oregano on vahvempaa ja vähän erilaisempaa. Ehkä parempaakin. Onhan se myös täysin orgaanista kun itse otettu tuoreena eikä sitä ole käsitelty mitenkään :)
PoistaTäytyykin ensi kerralla ostaa sitä :)
Poista