Kurdin kanssa keittiössä

Parhaiden reseptien metsästystä Lähi-idästä. Myös vegaanisia ja vehnättömiä leivonnaisia.

Search

Lahmacun - Tulinen lampaanjauhelihapitsa (myös gluteeniton)

Lahmacun

Lahmacun (myös Lahmajoun, Lahma bi-'ajin) on lampaanjauhelihapitsa. Tunnetaan myös nimellä Armenialainen pitsa, Libanonilainen pitsa, Turkkilainen pitsa, Syyrialainen pitsa tai Arabialainen pitsa.

Lahmacun ei kuitenkaan ole perinteinen pitsa. Vaan se koostuu pohjasta sekä tulisesti maustetusta lampaanjauhelihasta. Se ei siis sisällä tomaattikastiketta tai juustoa, kuten normaalit pitsat.

Itse en ole tottunut kovin tulista ruokaa syömään. Laitoin 500 g jauhelihaa 1 punaisen chilin (medium) sekä puolikkaan keltaisen chilin (hot). Lisäksi laitoin vielä hiukan pul biber maustetta. Näillä määrillä sain lahmacunista juuri sopivan tulisen itselleni (poltteli suussa muttei liikaa). Lapsellekin se oli sopiva määrä.

Pohjan kuuluu olla ohut ja pehmeä, jolloin sen saa käärittyä rullalle (syödään kuten tortillat). Lisukkeena tarjoillaan tomaattia, lehtipersiljaa sekä vastapuristettua sitruunamehua.

Perinteisesti täyte laitetaan kaulitun pohjan päälle raakana, mutta sen voi myös paistaa etukäteen jos haluaa. Paistettaessa liha menee sen verran kasaan, että sitä kannattaa paistaa reilummin kuin mitä ohjeessa lukee. Uunissa liha menee tietysti myös kasaan, joten täytettä kannattaa laittaa reilusti. Ei kuitenkaan kannata liian paksulti laittaa, jotta jauheliha ehtii paistua kypsäksi.

Lampaanjauhelihat myydään 750 g paketeissa, joissa on 3 levyä. Niistä käytin 2 levyä täytteeseen. 500 g täytettä riittää ainakin kolmeen 15 cm kokoiseen pitsaan ja kolmeen 15 x 20 cm pitsaan. Sopivaa määrää on vähän vaikea kirjata reseptiin, sillä riippuu ihan siitä minkä kokoiset pitsat tekee ja paljonko täytettä siihen itse kukin laittaa.

Kokeilin samalla myös tehdä gluteenittoman pohjataikinan. Yllätyin ihan kuinka hyvä siitäkin tuli. Gluteenittomiin pohjiin en laittanut tarpeeksi täytettä joten niihin tuli aika reilut reunat.

Ei näistä nyt muutenkaan tullut kovin kauniita. Halusin tämän ohjeen kuitenkin jakaa, koska nämä lahmacunit maistuivat todella hyvältä, niin normi pohjalla kuin gluteenittomallakin. Ehkä joskus onnistun tekemään kauniimpia. Mutta maku on kuitenkin se tärkein.

Lahmacun

Pohja 6 kpl, halk. n. 15 cm (gluteeniton)
2 dl vettä
n. 12 g tuorehiivaa
¼ tl suolaa
½ dl oliiviöljyä
4 dl glut. vaaleaa jauhoseosta (esim. Semper Fin mix + Grov mix 1:1)

Liuota hiiva kädenlämpöiseen (37 asteiseen) veteen. Lisää suola, öljy ja jauhot. Sekoita ja lisää tarvittaessa hieman lisää jauhoja, jotta saat taikinan mikä ei tartu käsiin. Jaa taikina kuuteen osaan ja pyöritä palloiksi. Taputtele pallot soikioiksi suoraan pellille leivinpaperin päälle öljytyin tai jauhotetuin käsin mahdollisimman ohuiksi. Anna kohota täytteen valmistamisen ajan.

Pohja 6 kpl, koko n. 15 x 20 cm
3 ½ kuppia (n. 8,4 dl) vehnäjauhoja
vajaa 2 tl suolaa
1 rkl sokeria
2 tl kuivahiivaa
1 rkl oliiviöljyä
1 ¼ kuppia (3 dl) lämmintä vettä

Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Lisää oliiviöljy. Lisää vettä (42 asteinen) pikkuhiljaa ja vaivaa kunnes taikina on sopivaa (n. 10 min). Peitä ja anna seistä n. 1 tunti lämpimässä. Jaa taikina kuuteen osaan. Kaulitse ohuiksi soikioiksi.

Täyte
500 g lampaanjauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 punainen chili (medium)
½ keltainen chili (hot)
1 tomaatti
½-1 dl lehtipersiljaa
½ dl tomaattipyreetä
1 rkl oliiviöljyä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
½ tl juustokuminaa
½ tl paprikajauhetta tai ¼ tl pul biber maustetta

Lisäksi
tomaattia
tuoretta lehtipersiljaa
sitruunaa

Kuori ja silppua sipulit pieniksi. Paloittele chilit, tomaatti ja lehtipersilja mahdollisimman pieniksi paloiksi. Valuta ylimääräiset nesteet pois siivilän läpi (säästä neste). Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään. Jos täyte näyttää liian kuivalta, lisää hieman nestettä. Anna seoksen maustua jääkaapissa n. 30 minuuttia, jos haluat.

Taputtele täyte koko taikinan päälle ja paista 220 asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.

Lahmacun
Laita reilusti täytettä.

Tarjoa tomaatin, persiljan ja vastapuristetun sitruunamehun kanssa. Voit kääriä pitsan myös rullalle ja nauttia tortillan tapaan.

Gluteeniton Lahmacun
Gluteenittomat Lahmacunit.

Vinkki

Jos et halua laittaa täytettä raakana pohjan päälle, voit kypsentää sen ensin. Kuullota sipulia pannulla, lisää jauheliha, mausteet ja paista kypsäksi. Huomio tällöin, että täytettä pitää olla enemmän, koska paistettaessa se kutistuu.

Jos lampaanjauheliha ei maistu, naudanlihaakin voi kokeilla.

Lahmacun
Jauheliha paistettu etukäteen. Täytettä olisi voinut laittaa enemmänkin.

Lahmacun
Tässä ihan ensimmäisessä kokeilussa pohjasta tuli rapea (ei toimi lahmacunissa). Täyte paistettu etukäteen pannulla.


Lähde: Gluteeniton pohja (Apu lehti 2018?), normipohja (instagram @tamamskitchen), täyte

Ei kommentteja

Lähetä kommentti