Kurdin kanssa keittiössä

Parhaiden reseptien metsästystä Lähi-idästä. Myös vegaanisia ja vehnättömiä leivonnaisia.

Search

Fattoush - Maukas salaatti rapeilla pitaleipäpaloilla


Fattoush (myös fattush, fatush, fattoosh tai fattouche) on leipäsalaatti, joka on peräisin Pohjois-Libanonista.
Libanonilaiset maanviljelijät paahtoivat tähteeksi jääneitä pitaleivänpaloja oliiviöljyssä. Sitten he kasasivat fattoush salaatin sekoittamalla paahdetut pitaleivät kauden vihannesten ja yrttien kanssa. Näin syntyi fattoush salaatti.

Fattoush salaatti on helppo ja nopea tehdä. Perusraaka-aineiden lisäksi voit lisäillä kauden vihanneksia tai muita salaattiin sopia aineksia mielen mukaan. Pitaleivänpalat ja sumakki ovat salaattipohjan jälkeen tärkeimmät raaka-aineet, joten älä jätä niitä pois.

Tein fattoush salaattini perusaineksista, mutta vaihdoin mintun persiljaan ja jätin sipulin pois. Salaatinkastikkeeseen laitoin vain puolikkaan valkosipulinkynnen, mutta minulle sekin oli liikaa, joten ensi kerralla sekin saa jäädä pois. Sipuli sopii minuun makuun vain ruoan joukossa kypsennettynä.

Kokeilin paahtaa sekä naan leipää sekä pitaleipää (kuva alempana). Pitaleipä on ohuempaa, joten se tuli nopeammin rapeaksi. Mutta kummastakin leivästä tuli niin hyvää, kun leivänpalat vielä maustoi alla olevan ohjeen mukaan.

Fattoush

Perusainekset
romaine salaattia
kurkkua
pieni punasipuli
kirsikkatomaatteja
tuoretta minttua

Lisäksi kauden ja mielen mukaan
tuoretta lehtipersiljaa (vain lehtiä, ei varsia)
retiisejä
fetajuustoa
porkkanoita
punakaalia
paprikoita
granaattiomenoita
oliiveja

Salaatinkastike
vajaa 1 dl ekstra-virgin oliiviöljyä
3 rkl (tai enemmän) sitruunamehua
1 valkosipulinkynsi
1 tl merisuolaa
1 tl sumakkia
(2-3 tl hunajaa)
(1 tl granaattiomena melassia)

Paahdettu leipä
1 pitaleipä tai naan leipä
oliiviöljyä (paistamiseen soveltuvaa)
suolaa
mustapippuria
sumakkia

Koristeeksi
sumakkia
mustapippuria


Salaattipohja
Paloittele salaatti ja kurkku sopiviksi paloiksi. Kuori ja viipaloi sipuli ohuiksi siivuiksi. Puolita kirsikkatomaatit. Silppua minttu. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Lisää vielä mielesi mukaan muitakin salaattiaineksia, jos haluat.

Salaattikastike
Kuori ja murskaa valkosipulinkynsi. Sekoita kaikki aineet keskenään. Lisää myös hunajaa, jos haluat makeamman kastikkeen. Myös granaattiomena melassi sopii.

Paahdettu leipä
Kaada pannulle hieman oliiviöljyä. Paloittele leipä paloiksi (n. 2 x 2 cm) ja paista pannulla muutaman minuutin ajan, kunnes leivät saavat hieman väriä ja niistä tulee rapeita. Mausta suolalla, mustapippurilla ja sumakilla.

Vasemmalla naan leipä, jota käytämme yleensä ruoan kanssa. Oikealla pitaleipä.

Sekoita salaattipohjaan kastike. Lisää rapeat pitaleivänpalat ja sekoita. Laita päälle vielä koristeeksi mustapippuria ja sumakkia. Tarjoile heti.

Lähde: resepti, resepti, tietoa

Ei kommentteja

Lähetä kommentti