Kunafa on arabialainen jälkiruoka. Se on juustoleivos, joka on kastettu makeaan siirappiin.
Monista maista löytyy vastaavanlainen leivos, niin Turkista, Palestiinasta, Egyptistä kuin Kreikastakin. Siksi nimikin voi vaihdella (Kanafeh, Kanafe, Knafeh, Knafe, Kunafa, Kunafah).
Perinteisesti kunafa tehdään lankamaisesta filotaikinasta, kataifista. Ja leivos kastetaan lopuksi siirappiin, kuten baklavakin.
Jos nyt olen oikein ymmärtänyt Kadayifilla tarkoitetaan vastaavaa leivosta, mutta siinä ei ole juustoa (nämä nimet on välillä aika hankalia, kun eri maissa kutsutaan eri nimillä).
Tässä ohjeessa olen käyttänyt rahkan ja tuorejuuston seosta, mutta sen voi hyvin korvata ricotta tai mozzarella juustolla. Näitä juustoja en nyt kuitenkaan voinut kokeilla, koska olen edelleen maidottomalla ruokavaliolla. Joskus olen kyllä maistanut kunafaa, jossa oli mozzarella juustoa. Rahkatuorejuusto seoksen voi hyvin korvata myös maidottomilla tuotteilla. Tässä käytin Oatlyn påMackan kasvislevitettä sekä Alpro go on maustamaton soijavalmistetta.
Kunafa ja kadayif
125 g margariinia (maidoton)100 - 150 g rouhittuja saksanpähkinöitä
Siirappi
3 ½ dl vettä
3 dl sokeria
1-2 sitruuna viipaletta
(n. 1-3 tl ruusuvettä)
Rahkatuorejuusto (kunafa)
150 g - 200 g maustamatonta tuorejuustoa
50 g - 100 g rahkaa
n. 1 dl tomusokeria
Ota kataifi taikina sulamaan suureen kulhoon.
Kataifi taikina. |
Sekoita rahka, tuorejuusto ja tomusokeri tasaiseksi (rahkan ja tuorejuuston yhteismäärä n. 250 g). Jos seos on liian paksua lisää vähän (kaura)maitoa. Maista ja lisää tarvittaessa tomusokeria.
Rouhi saksanpähkinät (ei haittaa jos joukossa on isompia paloja).
Sulata margariini. Voitele lasinen vuoka margariinilla. Levittele käsillä sulanut kataifi taikina ja sekoita käsin nostellen loppu margariini siihen. Puolita kataifi taikina ja asettele vuokaan tasaisesti.
Levitä kataifi taikina vuokaan. |
Levitä rahkatuorejuustoseos (kokeilumielessä osa jätetty ilman). |
Ripottele saksanpähkinärouhe. |
Paista 200 asteessa 20-30 minuuttia.
Kaada siirappi heti päälle. Riippuen keittoajasta, siirappia voi olla ylimäärin. Lisää vain sen verran, että siirappi imeytyy.
Valmista. |
Vinkit
Kataifi taikina myydään yleensä 500 g paketeissa ja sen löytää pakastealtaasta. Siitä on helppo murtaa osa taikinasta sulamaan.
Tuorejuustoksi sopii Philadelphia tai Viola (näissä ei ole liivatetta) ja maidottomaan versioon Oatlyn påMackan kasvislevite.
Maidottomaan versioon rahkan sijasta sopii Alpro go on maustamaton soijavalmiste.
Siirapin joukkoon voi lisätä myös ruusuvettä, jos sen mausta tykkää.
Lähde: https://www.youtube.com/watch?v=XN6UcAlNeIc http://www.maggwire.com/kunafa-recipe/
Hei! Löytyykö tota taikinaa noista lähi-itä kaupoista? Niiden pakastealtaasta? Vai jossain isommissa marketeissa?
VastaaPoistaJoo itämaisesta kaupasta olen ostanut pakastealtaasta.
PoistaEn kyllä ole katsonut löytyisikö isoista marketeista. Epäilen ettei löydy.
Pääkaupunkiseudulla etnisissä kaupoissa myös kuivatarvikkeena rasiassa myynnissä. Kääntöpuolella myös ohje, ainakin englanniksi.
VastaaPoistaHyvä tietää, ei ole tullut itsellä vastaan :)
Poista