Kurdin kanssa keittiössä

Parhaiden reseptien metsästystä Lähi-idästä. Myös vegaanisia ja vehnättömiä leivonnaisia.

Search

Basbousa - Ruusuinen mannaryynileivos (myös gluteeniton)

basbousa

Basbousa on perinteinen Lähi-idän makea ja kostea leivos, jossa on mannaryynejä. Lisäksi päälle tulee siirappi kuten baklavassa.

Basbousa tunnetaan myös nimillä hariisa (Arabia), nammoura (Arabia), shamali (Armenia), ravani tai revani (Kreikka ja Turkki).

Kookoshiutaleet voi jättää pois jos kookoksesta ei tykkää. Tosin mielestäni näin pieni määrä kookosta ei edes maistunut basbousassa. Myös ruusuveden ja appelsiinikukkaveden voi jättää pois tai maustaa vaikka sahramilla tai kardemummalla. Itse en tällä kertaa laittanut mitään mausteita.

Mannaryynejä myydään itämaisissa kaupoissa kolmea eri karkeutta. Näissä käytin karkeinta (coarse). Perusmarkettien mannaryynit taitavat olla karkeita myös. Ennen uuniin laittoa taikinaa kannattaa seisottaa puolisen tuntia, jotta mannaryynit pehmenevät. Hienotkin mannaryynit luulisi soveltuvan tähän.

Kokeilin samalla kertaa myös miten onnistuu gluteeniton basbousa. Mannaryynien sijasta käytin karkeaa riisijauhoa. Riisijauhot eivät olleet ihan niin karkeita kuin mannaryynit, joten seisotin taikinaa vähemmän aikaa. Vehnäjauhojen tilalla käytin Semperin Fin Mix hienoa jauhoseosta. Onhan siinä hienoinen makuero, mutta ei kovinkaan merkittävä. Kerrankin joku kokeilu onnistui ensimmäisellä kerralla. Ei ole kuivaa, mautonta, eikä murene! Ohje löytyy perusohjeen jälkeen.

Viime kesänä kokeilin myös vegaanista basbousaa. Nyt kuitenkin huomasin, että ohjeen olen kadottanut jonnekin bittitaivaaseen. Joten siitä postausta joskus myöhemmin, kunhan löydän ohjeen.

Basbousa

Siirappi
1-1 ½ kuppia (2,4-3 dl) sokeria
1 ¼ kuppia (2,7 dl) vettä
1 tl – 1 rkl sitruunan mehua
1 tl ruusuvettä tai appelsiininkukkavettä (sahramia tai kardemummaakin voi käyttää)

Taikina
1 ¾ kuppia (4,2 dl) karkeita mannaryynejä (coarse semolina)
¼ kuppia (0,6 dl) vehnäjauhoja
¾ kuppia (1,8 dl) sokeria
1 ½ tl leivinjauhetta
½ kuppia (1,2 dl) kookoshiutaleita
2 tl vaniljasokeria
¼ tl suolaa
100 g voita/margariinia
1 kuppi (2,4 dl) turkkilaista jogurttia (tai puolet jogurttia ja puolet maitoa)
2 kananmunaa

Koristeeksi
(kuorittuja) manteleita tai rouhittuja pistaasipähkinöitä

Valmista ensin siirappi. Mittaa kattilaan vesi, sokeri ja sitruunamehu. Kun seos kiehuu, pienennä lämpöä ja anna kiehua vielä hiljalleen 5 minuuttia. Ota pois levyltä ja lisää mausteita, jos haluat. Anna jäähtyä sillä aikaa kun valmistat taikinan.

Sekoita suuressa kulhossa kuivat aineet. Pienessä kulhossa sekoita sulatettu voi/margariini, jogurtti ja kananmunat. Sekoita nestemäiset aineet kuiviin aineisiin.

Voitele vuoka (n. 30 x 20 cm) ja kaada taikina siihen. Tee veitsellä pintaan timantin tai neliön muotoinen kuviointi. Asettele mantelit jokaisen timantin/neliön keskelle. Peitä vuoka ja anna seistä puolisen tuntia (mannaryynit imevät nestettä).

Puolen tunnin seisotus pehmentää mannaryynit.
Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.

Ota kansi pois ja paista uunissa 40 minuuttia. Poista uunista ja leikkaa palat vuoan pohjaan asti. Kaada siirappi kuuman basbousan päälle tasaisesti. Välttämättä koko siirappimäärää ei tarvitse laittaa. Paista uunissa vielä 5 minuuttia. Anna jäähtyä ainakin 30 minuuttia ennen tarjoilua.Gluteeniton basbousa.

Basbousa (gluteeniton)

Siirappi
1 ¾ dl sokeria
1 ½ dl vettä
½ tl – ½ rkl sitruunan mehua
½ tl ruusuvettä tai appelsiininkukkavettä (sahramia tai kardemummaakin voi käyttää)

Taikina
2 dl Farina karkea riisijauho
3 rkl Semper Fin Mix hieno jauhoseos
vajaa 1 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
½ dl kookoshiutaleita
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
50 g voita/margariinia
reilu 1 dl turkkilaista jogurttia (tai puolet jogurttia ja puolet maitoa)
1 kananmuna

Koristeeksi
(kuorittuja) manteleita tai rouhittuja pistaasipähkinöitä

Valmista ensin siirappi. Mittaa kattilaan vesi, sokeri ja sitruunamehu. Kun seos kiehuu, pienennä lämpöä ja anna kiehua vielä hiljalleen 5 minuuttia. Ota pois levyltä ja lisää mausteita, jos haluat. Anna jäähtyä sillä aikaa kun valmistat taikinan.

Sekoita suuressa kulhossa kuivat aineet. Pienessä kulhossa sekoita sulatettu voi/margariini, jogurtti ja kananmuna. Sekoita nestemäiset aineet kuiviin aineisiin.

Voitele vuoka (n. 20 x 15 cm) ja kaada taikina siihen. Tee veitsellä pintaan timantin tai neliön muotoinen kuviointi. Asettele mantelit jokaisen timantin/neliön keskelle. Peitä vuoka ja anna seistä 15 minuuttia (riisijauhot eivät ole niin karkeita kuin mannaryynit).

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.

Ota kansi pois ja paista uunissa 20-25 minuuttia. Poista uunista ja leikkaa palat vuoan pohjaan asti. Kaada siirappi kuuman basbousan päälle tasaisesti. Välttämättä koko siirappimäärää ei tarvitse laittaa. Paista uunissa vielä 5 minuuttia. Anna jäähtyä ainakin 30 minuuttia ennen tarjoilua.Resepti: alkuperäinen ohje

Ei kommentteja

Lähetä kommentti