Kurdin kanssa keittiössä

Parhaiden reseptien metsästystä Lähi-idästä. Myös vegaanisia ja vehnättömiä leivonnaisia.

Search

Mastaw - Suolainen jogurttijuoma


Mastaw on suolainen jogurttijuoma. Mastaw muodostuu sanoista mast (jogurtti) ja aw (vesi). Turkissa sitä kutsutaan nimellä ayran ja Iranissa nimellä doogh.

Mastaw juomaa löytyy valmiina itämaisista kaupoista. Lähinnä olen nähnyt käytettävän ayran nimeä. Mastaw kannattaa kuitenkin tehdä itse, niin siitä saa halutun paksuista. Kurdistanissa jotkut valmistavat jogurtinkin itse.

Kurdini mielestä mastaw maku muistuttaa piimää. Maku nyt lähinnä riippuu siitä mistä jogurtista sen valmistaa. Itse käytin Lidlin maustamatonta turkkilaista jogurttia, mutta muutkin paksut jogurtit käy. Miksei myös maustamaton soija- tai kaurajogurtti. Veden määrä pitää vain säätää sopivaksi. Jogurtin ja veden suhde voi olla vaikka 2:1, 1:3, 1:2 tai 1:1.

Mastaw voidaan lisäksi maustaa esim. tillillä, mintulla, sitruunaviipaleilla tai qazwaneilla. Qazwanit ovat vihreitä marjoja(?), jotka maistuvat happamilta.

Mastaw sopii erityisesti tulisten ruokien (esim. lahmacun) kanssa, sillä maitotuotteen proteiinit saavat polttavan tunteen pois. Monet juovat sitä myös shish kebabin kanssa.

Kurdistanissa en mastaw juomaa juo, sillä siihen ei kuitenkaan käytetä pullovettä tai vähintäänkin jääpalat on valmistettu hanavedestä.

Mastaw

1 dl paksua maustamatonta jogurttia (esim. Lidlin turkkilainen jogurtti tai kreikkalainen jogurtti)
2 dl kylmää vettä (määrä riippuu jogurtin paksuudesta)
1/8 – 1/4 tl suolaa (maun mukaan)

Lisäksi
jääpaloja

Mausteeksi (jos haluat)
tilliä
sitruunansiivuja
tuoretta minttua tai ½ rkl kuivattua minttua
qazwan

Mittaa ainekset kulhoon ja sekoita esim. sauvasekoittimella tasaiseksi. Mausta jos haluat. Lisää jääpaloja ja tarjoile heti.

Vinkki

Saat vaahtoa juoman pintaan kun käytät veden sijasta kuplavettä. Sauvasekoittimella sai myös hieman vaahtoa, vaikka käytti tavallista vettä.


Lähteet: mypersiankitchen, giverecipe, akitcheninistanbul

Ei kommentteja

Lähetä kommentti