Kurdin kanssa keittiössä

Parhaiden reseptien metsästystä Lähi-idästä. Myös vegaanisia ja vehnättömiä leivonnaisia.

Search

Masi surkrawa - Herkullinen kala kurdien tapaan


Muutaman kerran vuodessa kurdi kantaa pakastealtaasta ison kalan, joka on niin iso, ettei oikein mahdu pakastimeen. Tällä kertaa kala oli rohu.

En kyllä muista onko edellisillä kerroilla ollut joku muu kala. Rohu kala löytyy itämaisten kauppojen pakastealtaasta. Kilohinta oli 4,90 e joten tämä kala maksoi 14 e.

Kun meillä syödään kalaa, se on yleensä lohta. Maustan lohen suolalla sekä mustapippurilla ja sitten paistan uunissa. Kurdistanissa kuitenkin syödään enemmän vaalealihaista kalaa, mutta kurdit pitävät lohestakin. Kalan nimeä en tiedä eikä tiedä kurdikaan, he vain kutsuvat sitä nimellä masi (suomeksi kala). Kala maustetaan ainakin sumakilla (sumaq) sekä suolalla ja se grillataan (kuvia postauksen lopussa). Sen tarkempia määriä en ohjeeseen laittanut. Mutta mielestäni sumakkia sai laittaa aika reilusti. Sitä voi kuitenkin onneksi lisätä kypsäänkin kalaan.

Olen muutaman kerran syönyt kalaa Kurdistanissa. Se on hyvää, mutta siinä on ihan liikaa ruotoja. Rohussa oli myös ruotoja, mutta ei ihan niin paljon. Siksi pidänkin lohesta eniten, koska en jaksa nyppiä ruotoja pois.

Olen nyt viimeaikoina leikannut kurdin salaattiin useamman kerran chiliä. Eilen ei sitten sujunut enää niin hyvin. Käsien pesusta huolimatta, sain kummatkin silmäni tuleen (ei onneksi samaan aikaan) sekä myös nenä oli tulessa. Kaiken lisäksi etusormi oli tulessa koko päivän. Että olkaahan varovaisia chilin kanssa ja käyttäkää kertakäyttöhanskoja sitä käsitellessä.

Masi surkrawa 

vaalealihainen kokonainen kala (esim. rohu)

Mausteet
sumakkia
sitruunahappoa tai sitruunamehua
suolaa
chilijauhetta

Lisäksi
persiljaa
tomaattia
chilipaprikaa
sipulia
perunoita + (oliivi)öljyä + suolaa
sitruunan viipaleita

Poista kalasta pää ja pyrstö (kalasta oli valmiiksi poistettu kaikki ylimääräinen sisältä ja leikattu vatsa auki). Avaa kala uuninpellille leivinpaperin päälle. Lisää mausteet maun mukaan. Anna kalan maustua jääkaapissa 1-4 tuntia. Jos kala on tuore, voit antaa sen maustua yön yli.

Sumakkia olisi voinut laittaa enemmänkin. Anna maustua muutama tunti jääkaapissa.
Jos haluat, laita koristeeksi ennen tai jälkeen uuniin laittoa persiljaa, chilipaprikaa, tomaatin-, sipulin-, ja sitruunanviipaleita. Lisäksi voit viipaloida kalan viereen perunoita. Mausta ne kuitenkin ensin (oliivi)öljyllä ja suolalla.

Valmiina uuniin.
Paista 200 asteisessa uunissa noin 1 tunti.

Valmista.
Tarjoile vihannesten ja naan leivän kanssa.

Kurkistus kurdikeittiöön

Viime vuonna olimme Hajiawassa hääjuhlissa. Juhlien jälkeen ostimme juhlapaikan läheltä grillattua kalaa sekä adana kebabia. Ajattelin 2 kebabia riittävän hyvin minulle. No ei ihan riittänyt, sillä kebabit olivat puolet pienempiä kuin mitä normaalisti. Kaiken lisäksi, kebabia sain jakaa vähän muillekin. Miksiköhän sitä ei voinut sitten ostaa enemmän, kun muutkin halusivat?

Tuoretta kalaa.

Kalan grillausta.
Aika syödä kalaa. Minikokoiset adana kebabib jäi kuvaamatta.

Kalan maustamista.

Kalan grillausta kurdin vanhempien luona.

Tässä meidän neiti 7 kk ihastelee vaaleanpunaisia kaloja.

Mikä on sinun lempikalasi ja miten sen valmistat?


2 kommenttia

 1. Espanjan tuorealtaan sardiinia ja turskaa on ikävä. Siellä kalatkin maistuu erilaiselta. Kalat on melkein samalla hetkellä tuotu kauppaan ja kalastettu merestä, eikä kasvatettu. Kalat grillataan pehmeäksi ja syödään kasvisten kera. Meillä kyllä on miehen kanssa hiukan erimielisyyksiä siitä, millainen valmis kala kuuluu olla. Hän haluaa että se on lähes grillattu rapeaksi ja kuivaksi. Itse tykkään ravintolatasoisesta kalasta, joka on pehmeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo taatusti tuore kala maistuu miljoona kertaa paremmalta kuin pakasteessa monta kuukautta ollut.
   Rapea ja kuiva ei kyllä kuulosta hyvältä :D
   Mut sä hän voit ottaa oman osuuden pois aiemmin ja loput sit grillata kuivaksi korpuksi ;)

   Poista