Kurdin kanssa keittiössä

Parhaiden reseptien metsästystä Lähi-idästä. Myös vegaanisia ja vehnättömiä leivonnaisia.

Search

Paqlay kulaw - Keitetyt härkäpavutPaqlay kulaw (lyhyesti vain paqla eli härkäpapu) eli keitetyt härkäpavut ovat kurdien yksi suosikki herkuista. Se tarjoillaan mausteseoksen kanssa, jossa on sumakkia ja sitruunahappoa.

Paqlan haju keitettäessä muistuttaa hikistä villasukkaa ja keitinvesikin on kuin suoraan mutaisesta ojasta kannettu. Mutta ei kannata näiden pikkuasioiden häiritä. Kyllä niitä oikeasti voi syödä. Itse olin aluksi kovin epäileväinen (kuten yleensäkin), mutta kyllä ne maistui ihan hyvältä varsinkin sumakin kanssa.

Härkäpavuistahan on nyt parin vuoden sisällä tullut kovin suosittuja. Kaupasta löytyy erilaisia Härkis tuotteita, joita voi käyttää jauhelihan korvikkeena. Niitä voi jopa käyttää leivonnassa, jolloin sokerin ja rasvan määrää voi vähentää sekä lisäksi se soveltuu vehnäjauhojen korvikkeeksi. En ole itse vielä kokeillut.

Kuivana härkäpapu sisältää jopa 30 % proteiinia ja lisäksi siinä on runsas määrä ravintokuitua, hitaasti verensokeria nostavia hiilihydraatteja ja B-ryhmän vitamiineja.

Paqlay kulaw - Keitetyt härkäpavut 

Aktiiviaika 5-10 min, passiiviaika: vähintään 12 h (liotus), keittäminen 1-2 h

kuivattuja härkäpapuja
suolaa
vettä

Mausteseos
½ tl sitruunahappoa
2 tl sumakkia
¼ tl suolaa

Liota papuja isossa kulhossa runsaassa kylmässä vedessä ainakin 12 h. Jos liotat kauemmin, vaihda vesi välillä. Kaada liotusvesi pois ja huuhtele pavut ennen keittämisen aloitusta.

Jos haluat voit ryöpätä pavut ensin kiehuvassa vedessä hetken aikaa, jotta ne eivät jää pinnaltaan limaisiksi. Kaada ryöppäysvesi pois.

Keitä suolatussa vedessä n. 1-2 h. Lisää tarvittaessa kiehuvaa vettä lisää. Pavut ovat kypsiä, kun ne ovat pehmeitä.

Sekoita mausteseoksen aineet.

Kuori pavut, jos haluat ja dippaa niitä mausteseokseen tai sekoita mausteseos papujen joukkoon.

Vinkit

Pidempi liotusaika lyhentää keittoaikaa.
Härkäpapuja tulee kuitenkin keittää vähintään 30 minuuttia.
Kuoren kuitu on hyväksi vatsan toiminnalle.
Kannattaa mieluummin valita teflonkattila. Itsellä on ainakin teräskattila jäänyt osittain ruskeaksi, eikä lähde pesussa puhtaaksi.


Lähde: kurdi, tietoa pavuista, tietoa pavuista, tietoa pavuista


Voit tilata uusimmat postaukset sähköpostiisi blogista löytyvästä lomakkeesta tai tästä linkistä.

Seuraa Kurdin kanssa keittiössä -blogia somessa:
Facebook
Instagram
Bloglovin

2 kommenttia

 1. Ai, mä luulin että oon ainoa, jonka mielestä ne haisee pahalta :D onneksi ei ollutkaan niin :D itse en tykännyt näistä. Suomalainen mies syö la-iltana sipsiä, mutta täällä ainakin kurdilla on kulho näitä tai sit linnunruokaa illalla telkan äärellä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo et ole, hajun takia mä en niitä ole ennen edes maistanut :D
   Mutta ei nämä ainakaan mun suosikkeja ole, vasta pikkuhiljaa totuttelen. Kyllä mä mieluummin sipsejä otan kuin paqlaa :P

   Poista