Kurdin kanssa keittiössä

Parhaiden reseptien metsästystä Lähi-idästä. Myös vegaanisia ja vehnättömiä leivonnaisia.

Search

Shlei lobia - Helppo ja halpa vihreä papukeitto


Shlei lobia on keitto, jossa on paljon vihreitä papuja sekä lisäksi munakoisoa ja tietysti tomaattia. Vihreät pavut ovat arabiaksi lubiyeh (tällä nimellä google löytää lisää reseptejä).

Näin alkusyksyllä on vihreiden papujen satokausi, joten nyt viimeistään on aika tehdä lobiaa. Itämaisessa kaupassa kilohinta oli 3 e. Perusmarkettien hintatasoa en ole edes muistanut katsoa. Muina aikoina voi sitten etsiä pakastealtaasta vihreitä papuja.

Unohdin kokonaan ostaa munakoisoa, mutta keitto toimii myös ilman sitäkin, jos ei tykkää munakoisosta.

Periaatteessa vihreille pavuille riittää 5-7 minuutin kypsennys, jolloin ne vielä napsahtavat poikki taivuttaessa. Väri jää myös tällöin kivan vihreäksi. Mutta jos nyt mennään kurdien mukaan niin vihreitä papuja keitetään ainakin niin kauan että ovat pehmeitä ja väri muuttuu tummemman vihreäksi.

Lisäksi maustoin keiton ripauksella sokeria sekä laakerinlehdellä, mutta ne ei ole pakollisia.

Reseptin jälkeen myös muita kuulumisia.

Shlei lobia

n. 300 g (tai niin paljon kuin haluat) vihreitä papuja
2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
1-2 munakoisoa
2-3 tomaattia
2 rkl tomaattipyreetä
1 tl suolaa
n. 2 dl vettä
(ripaus sokeria)
(1 laakerinlehti)

Pese pavut ja leikkaa niistä huonot kohdat pois sekä mahdolliset varret. Paloittele pavut noin sentin pituisiksi paloiksi. Kuori ja paloittele sipuli pieniksi paloiksi. Paloittele munakoiso pieniksi paloiksi. Paloittele tomaatit.

Vihreitä papuja kauhoessa, pussiin eksyi myös yksi chili. Onneksi ei joutunut keiton joukkoon, en varmasti olisi pystynyt syömään.
Laita kattilaan öljy ja sipulit. Kuullota sipuleita hetken aikaa. Lisää tomaattipyree, tomaatin- ja munakoisonpalat. Mausta. Lisää lopuksi pavut ja kuumaa vettä. Keitä n. 30 minuuttia.

Syö riisin kera tai esim. kanan ja riisin lisukkeena.

Vinkki

Jos haluat että pavut ovat rapeita, keitä max. 7 min eli lisää pavut vasta loppuvaiheessa.

Lähde: kurdin veljen vaimo, satokausi

Kurkistus kurdikeittiöön

Tässä vielä muutama kuva viime kesän Kurdistanin matkalta. 

Auttelin vihreiden papujen siistimisessä
Tällä kertaa oli lobian lisäksi punaista riisiä.
Resepti punaiseen riisiin löytyy täältä.

Lobia.

Mitä meille kuuluu?

Kuten olette huomanneet blogi on ollut toukokuusta asti ihan hiljaa. Lähinnä olen instagrammissa ollut aktiivinen tarinoiden muodossa (suurin osa niistä löytyy edelleen kohokohdista).

Hiljaisuus johtui siitä, että toukokuussa todettiin raudanpuute, enkä yksinkertaisesti ole jaksanut tehdä/kokeilla mitään uusia ruokia. Yksi oireista oli myös, ettei ruoka maistunut. Ei kovin kiva oire jos haluaa ruokablogia kirjoittaa. Lisäksi olimme kaksi kuukautta Kurdistanissa. Kotiinpaluun jälkeen väsymys taas paheni, mutta nyt alkaa olla taas parempi ja energiaa riittää muuhunkin kuin sohvalla makoiluun. Instagrammin kohokohdista löytyy paljon kuvia Kurdistanin matkasta sekä facebookista myös jonkin verran.

Ajatuksena on mahdollisesti vaihtaa tulevaisuudessa ammattia (jääköön vielä salaisuudeksi mikä se on), joten ensi kuussa aloitan opiskelun avoimessa AMK. Käyn yhden kurssin ja mietin menisikö sitä opiskelemaan enemmän vai jäisikö se vain harrastukseksi. Marraskuussa palaan kuitenkin vanhaan työpaikkaan. Melkein 3 vuotta olen lapsen kanssa ollut kotona ja yllättävän nopeasti aika on kulunut.

Blogi on myös nyt saanut vähän uutta ilmettä uusilla logoilla. 

Blogiin olisi tulossa postausta mm. biryanista (erilainen mitä blogista löytyy, vegaaninen), siitä miten kokonainen kana leikataan, kubba piirakasta, palpina linssikeitosta ja päivitän myös kikherne kanakeiton ohjetta paremmaksi. 

Toiveita saa esittää ja yritän mahdollisuuksien mukaan niitä toteuttaa.


Mukavaa syksynjatkoa!

Ei kommentteja

Lähetä kommentti