Kurdin kanssa keittiössä

Parhaiden reseptien metsästystä Lähi-idästä. Myös vegaanisia ja vehnättömiä leivonnaisia.

Search

Vegaaninen biryani

vegaaninen biryani

Biryani on suosittu riisiruoka Lähi-idässä ja Intiassa. Tunnetaan myös nimillä biriyani, biriani, birani tai briyani. Biryanissa on kanaa, lampaanlihaa, naudanlihaa, katkarapuja tai kalaa. Tällä kertaa tein kuitenkin biryanin vegaanisena.

Blogista löytyykin jo yksi biryani ohje kurdien tyylillä, jossa olen käyttänyt kanaa. Jos kuitenkin haluaa syödä vegaanista biryania se onnistuu hyvin korvaamalla kana tofulla. Kasvisversion biryanista saa myös käyttämällä kanan tilalla Intialaista paneer juustoa. Näin sattumalta tätä paneer juustoa itämaisessa kaupassa. Hieman hämäsi teksti paketin päällä, jossa luki, että se on 100 % vegaaninen. Paketin toisella puolella luki kuitenkin, että sisältää maitoa. Hmm, no se sai jäädä tällä erää kauppaan.

Kuitenkin kanaa ei tarvitse välttämättä korvata millään vai voi tehdä alla olevan ohjeen mukaan. Alkuperäinen ohje on Intialaistyylinen, mutta pienillä mauste muutoksilla siitä sai enemmän kurdi tyylisen biryanin. Tosin eroa oli kovin vähän, mutta aina pitää kuitenkin vähän ohjetta muokkailla.

Laitoin kokonaisen punaisen chilin (medium) ja mielestäni oli hieman liian tulista minun makuuni. Ei kuitenkaan liikaa, mutta ensi kerralla laitan vähemmän. Jokainen kuitenkin voi laittaa oman maun mukaan.

Tästä vegaanisesta biryanista kuitenkin tuli niin hyvää, ettei mitään kanaa siihen kaivannut edes. Kokeile vaikka itse.

Vegaaninen biryani

1 kuppi basmatiriisiä
1 ¼ kuppia vettä
2 rkl oliiviöljyä

Vihannekset ym.
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 porkkanaa
1-6 perunaa
½ punainen chili (medium) (maun mukaan)
½ - 1 dl cashew pähkinöitä / manteleita / saksanpähkinöitä
½ dl pakasteherneitä
½ dl rusinoita

Mausteet (kokonaiset)
1 laakerinlehti
4 vihreää kardemummaa
4 kokonaista neilikkaa
6 mustapippuria
1 tl juustokuminan siemeniä

Mausteet (jauhetut)
½ tl inkiväärijauhetta
1/3 kuppia tuoretta korianteria tai 1-2 tl kuivattua korianteria
½ - 1 tl biryani maustetta / garam masalaa
1 tl kurkumaa
(½ tl savustettua paprikajauhetta)
n. 1 tl suolaa

Pese ja liota riisiä vähintään 30 min (lue tarkemmin täältä). Kuori sipulit, perunat sekä porkkanat ja pilko ne pieniksi paloiksi. Paloittele chili ja cashew pähkinät / mantelit / saksanpähkinät pieneksi. Liota pakasteherneitä lämpimässä vedessä 5-10 min.

Kuumenna öljy kattilassa. Lisää kokonaiset mausteet ja sekoittele hetken aikaa. Lisää sipulit, chili ja pähkinät / mantelit (levy 3). Keitä n. 5 minuuttia sekoittaen välillä, kunnes pähkinät ovat hieman ruskeita. (Lisää inkivääri-valkosipulitahna ja keitä 1 min, ks. vinkit kohta).

Lisää vihannekset (perunat, porkkanat, vihreät herneet) ja rusinat. Lisää loput mausteet (jauhetut) Keitä 10 minuuttia sekoittaen välillä.

Lisää siivilöity riisi ja sekoita hyvin sekaisin. Lisää vesi, äläkä sekoita enää. Anna veden imeytyä melkein riisiin. Laita levy 1 ja aseta keittiöpyyhe tmv. kattilan päälle ja kansi tiukasta kiinni. Anna hautua n. 15 min.

Vinkit

Jos kokonaisia mausteita ei ole käytettävissä käytä jauhettuja ¼ - 1 tl kutakin. Kokonaisista mausteista tulee enemmän makua.

Valkosipulin ja inkiväärin voi korvata 2 tl inkivääri-valkosipuli tahnaa (ks. ohje täältä tai osta kaupasta). Tämä on suosittu maustetahna Intiassa.

Lisää tarvittaessa cayenne pippuria tai chilijauhetta, jos haluat tulisempaa.

Korianterin voi korvata myös tuoreilla mintun lehdillä.

Jos haluat käyttää kukkakaalia, paloittele se isoiksi paloiksi. Ne menevät muuten aivan muusiksi.


Lähde: alkuperäinen ohje

Ei kommentteja

Lähetä kommentti