Kurdin kanssa keittiössä

Parhaiden reseptien metsästystä Lähi-idästä. Myös vegaanisia ja vehnättömiä leivonnaisia.

Search

Kulicha - Irakilainen keksi pähkinätäytteellä


Kulichat (kolecha, klecha, kleicha) ovat perinteisiä irakilaisia keksejä. Niitä tarjoillaan yleensä teen kanssa.

Olen jo monesti tehnyt kulichaa käyttäen aiemmin julkaisemaani ohjetta. Nyt oli aika kokeilla hieman toisenlaista taikinaa sekä pähkinätäytteellä. Em. ohjeella tehtynä taikinasta tulee pehmeämpiä kulichoja ja tällä uudella ohjeella rapeampia. En kokeillut onnistuuko kaulitseminen tällä ohjeella, mutta pallot oli ainakin helppo muotoilla, joten luulisi kaulitsemisen myös onnistuvan.

Tämän reseptin sain yhdeltä kurdilta, johon tutustuin, kun olimme joulukuussa Englannissa. Englannissahan käytetään self-raising jauhoja, joten lisäsin ohjeeseen leivinjauhetta. Ensin laitoin googlesta löytyneen määrän, mutta se oli ihan liikaa, joten vähensin sen 1 tl.

Aikaisemmin en ole oikein pähkinätäytteestä innostunut. Sillä syödessä se on murustunut pöydälle eikä makukaan niin ihmeellinen ollut. Lisäämällä hieman vettä pähkinöiden joukkoon, siitä saa kiinteämmän massan, joka ei murustu pöydälle.

Tähän ohjeeseen tulee reilusti sokeria. Varsinkin pähkinätäytettä käytettäessä sokeria on ihan hyvä olla. Jos haluaa terveellisemmin syödä, täältä löytyy yksi vaihtoehto.

Kuppia tehtäessä taikinasta kannattaa tehdä suhteellisen ohut, jotta syödessä olisi täytettä enemmän kuin itse taikinaa (ks. yllä oleva kuva taatelitäytteellä).

Näitä kulichoja meillä oli tarjolla myös 2v neidin synttäreillä.


Kulicha

25-30 kpl

Taikina
6 dl vehnäjauhoja (tai self raising jauhoja)
1 tl leivinjauhetta (ei leivinjauhetta jos käytät self raising jauhoja)
50 g voita/margariinia (maidoton)
¾ dl öljyä
¾ tl suolaa
1 ½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
n. 1 dl vettä

Täyte 1 (½ annosta)
n. 80 g saksanpähkinöitä
1 ½ rkl-2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
n. 2 rkl vettä
1 tl kulichamaustetta
½ tl kardemummaa

Täyte 2 (½  annosta)
n. 200 g taatelimassaa
½ tl kardemummaa

Voiteluun
(1 kananmuna / 2 keltuaista)

Sekoita jauhot, leivinjauhe, suola ja sokerit. Lisää pehmeä voi/margariini ja sekoita nyppien. Lisää öljy ja lopuksi vesi pikkuhiljaa taikinaa vaivaten, kunnes taikinasta tulee sopivaa.

Täyte 1: Murskaa saksanpähkinät tehosekoittimessa. Sekoita joukkoon mausteet ja lisää vettä pieni määrä kerrallaan, kunnes massa on sopivan kosteaa.

Täyte 2: Ota taatelimassa ajoissa huoneenlämpöön. Sekoita joukkoon kardemumma.

Muotoile taikinasta pieniä palloja (halkaisija n. 3 cm). Jos teit myös täytteen 2, niin muotoile taatelimassasta palloja (halkaisija n. 2 cm). Muotoile taikinasta ohut kuppi ja lisää lusikallinen pähkinätäytettä tai taatelipallo. Nipistä reunat yhteen (voit tässä vaiheessa ottaa ylimääräisen taikinan pois). Litistä taikina pallo kulicha muottiin tai muotoile taikinasta litteämpi, jos muottia ei ole käytössä. Voitele kulichat jos haluat.

Paista 200 asteessa 12-15 min.


Vinkki

Saksanpähkinätäytteeseen lisätään vettä, jotta täyte ei murene kulichaa syödessä.
Taikinakupista kannattaa tehdä mahdollisimman ohut sekä poistaa ylimäärä taikinaa kun täyte on kulichan sisällä. Tällöin täytettä on enemmän kuin taikinaa.
Katso lisää vinkkejä täältä.


Ohje: kurdiystävä Englannista

Ei kommentteja

Lähetä kommentti