Kurdin kanssa keittiössä

Parhaiden reseptien metsästystä Lähi-idästä. Myös vegaanisia ja vehnättömiä leivonnaisia.

Search

Shlei nisk - Linssikeitto


Shlei nisk eli linssikeitto on nopeaa ja helppoa arkiruokaa. Sitä voi syödä aamupalalla, alkukeittona tai pääruokana. Se on myös hyvä lisäruoka, kun syö eilisen päivän jämäruokia.

Ennen Kurdia linssit oli ihan vieras raaka-aine minulle. Nyt ne kuuluvat jokaviikkoiseen ruokavalioon. Teen linssikeittoa yleensä 1-2 kertaa viikossa ja se säilyy jääkaapissa kolmisen päivää.

Linssikeitosta voi tehdä paksua tai aivan löysää tai jotain siltä väliltä. Itse tykkään vähän paksuhkosta, koska keitossa pitää olla vähän jotain rakennetta, eikä se saa olla mitään litkua. Yleensä maustan vain kurkumalla, koska sillä saa kiva värin keittoon.

Viime vuonna Kurdistanissa, jouduin syömään linssikeittoa lähes joka aamu, koska perinteinen kurdiaamupala ei sopinut (maitotuotteet ja kananmuna pois ruokavaliosta). Silloin alkoi jo linssikeitto tulla korvistakin ulos. Muutenkin linssikeitto aamulla ei ole minun juttu.

Shlei nisk - Linssikeitto

aktiiviaika 10 min, passiiviaika n. 30 min

2 dl punaisia linssejä
1 sipuli
1 rkl oliiviöljyä
(1-2 tl tomaattipyreetä)
n. 1 tl currya tai kurkumaa
2 tl suolaa
vajaa 1 l vettä

Huuhtele linssit kulhossa, kunnes huuhteluvesi on lähes kirkasta. Kuori ja paloittele sipuli pieniksi. Lisää kattilaan öljy ja kuullota sipuleita hetken aikaa. Lisää sitten linssit ja sekoita. Kiehauta vettä vedenkeittimessä ja lisää vettä kunnes linssit peittyvät (n. 5 dl). Mausta ja lisää vettä tarpeen mukaan, niin että saat sopivan paksuista (1-2 dl kerrallaan).

Keitä (levy 2-4) reilu 30 minuuttia usein sekoittaen, koska linssikeitto tarttuu helposti pohjaan. Keitto on kypsää kun linssit ovat hajonneet.

Linssikeittoa voi syödä aamupalalla naan leivän kanssa, alkukeittona tai pääruokana riisin, vihanneksien ja naan leivän kanssa.

Lue täältä ohje riisi valmistukseen.

Vinkit

Linssikeitto säilyy jääkaapissa n. 3 pv.
Linssikeitto paksunee säilytyksessä, joten ihan tönkköä siitä ei kannata tehdä.
Vettä kannattaa lisätä pikkuhiljaa, sillä muuten keitosta tulee helposti liian litkua.
Jos keität liian kovaa, linssikeitto voi räiskyä.

Lähde: Kurdi

Ps. Joitakin raaka-aineita klikkaamalla saat siitä lisätietoa sekä litra/kilohinnat (osa hinnoista vielä puuttuu).

2 kommenttia

  1. Ai yksi tl curryä :O me laitetaan varmaan 2 rkl :P Newrozissa ne varmaan tehdäänkin tommosella ohjeella, kun on minusta aina niin mauttomia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokainen saa laittaa mausteita ihan maun mukaan. Itse taas en voisi tehdä ilman sipulia.

      Poista